Kakaové sušenky s mandlemi
Dnes jen zlehka nějakou sladkost – v původním receptu byly místo mandlí pistácie, ale opakovanými pokusy se zjistilo, že s mandlemi je to daleko lepší. Pistácie prostě nejsou po upečení tak křupavé. Kakaové sušenky s mandlemi (pistáciemi:-) jsem našla v obdivovaném časopise Fou de patisserie. Sušenek je docela hodně, ale vlastně se vždycky ukáže, že jich mohlo být víc. Na fotkách jsou sušenky, do kterých jsem zamíchala drcené mandle. S celými se mi to zdálo lepší, mandle se pečením upraží a krásně křupou.
Kakaové sušenky s mandlemi
220 g povoleného másla
80 g cukru moučky
špetka soli
1 vejce
280 g hladké mouky
30 g kakaa
70 g celých mandlí nebo pistácií
Smícháme změklé máslo s cukrem a solí. Přidáme vejce, zamícháme, přidáme mouku, prosátou s kakaem. Rychle promícháme, vpracujeme mandle nebo pistácie. Z potravinářské fólie si ustříhneme obdélník, těsto na něj přemístíme a šikovně a trpělivě z něj pomocí fólie uděláme váleček o průměru asi 6 cm. Kdo není tak trpělivý, udělá klidně váleček o větším průměru. Dáme do lednice ztuhnout.
Ze ztuhlých válečků ostrým nožem nakrájíme kolečka asi tak 5 mm silná, rozložíme na plechy vyložené papírem na pečení a pečeme 10 – 12 minut. Ne déle, aby nezhořkly.
Dobrou chuť!
Sdílej Štítky