Kančí paštika s lískovými ořechy


Kančí paštikaJe to tady v psolední době trochu moc masové, ale nedá se nic dělat. Musíte vydržet ještě jeden recept. Při přípravě kančí pečeně mi zbylo spousta odřezků krásného libového masa, tak jsem zvažovala, co s ním. A protože už před tím jsem se zaobírala myšlenkou na kančí paštiku, vytvořila jsem ji právě z těch odřezků. Samosebou se to trochu podobá pohádce o polévce z topůrka od sekyrky, ale paštika je i tak moc dobrá :-). A postup je jako u všech paštik kouzelně jednoduchý. Tady je recept:

Kančí paštika s lískovými ořechy

300 g kančího masa
200 g vepřové krkovice, prorostlé
50 g libové uzené slaniny
150 g kuřecích jater
2 šalotky
2 stroužky česneku
hrst čerstvé petrželky
75 g opražených lískových oříšků
1 vejce
2 vrchovaté lžíce strouhanky
20 g sádla
sůl, pepř

na marinádu:
50 ml koňaku nebo brandy
100 ml bílého vína
2 kávové lžičky paštikového koření (4 épices)
pár kuliček jalovce
pár kuliček nového koření
lístky ze dvou snítek tymiánu
4 bobkové listy
čertsvě mletý pepř

slanina na vyložení paštikové formy

Kančí paštikaJátra očistíme, necháme v co největších kusech, opepříme a uložíme do chladna. Maso nakrájíme na kostky, smícháme s přísadami na marinádu a také necháme v chladnu uležet nejméně 24 hodin.

Po uplynutí této doby zahřejeme troubu na 160°C, vložíme do ní pekáč s vodou. Z jater odebereme asi 6-7 kousků a opečeme velmi rychle z obou stran na trošce sádla nebo másla. Necháme vychladnout. Maso vybereme z marinády, dáme pozor, abychom na něm nenechali nějaké větší kuličky koření, přidáme k němu zbylá játra a všechno jemně pomeleme. Do směsi dáme vajíčko, strouhanku, rozmačkaný česnek, šalotku pokrájenou nadrobno, posekanou petrželku, rozehřáté sádlo, osolíme,
opepříme a vmícháme celé lískové oříšky. Polovinu směsi rozvrstvíme do formy, vyložené slaninou, poklademe opečenými kousky jater, pokryjeme druhou polovinou masové směsi. Slaninu přehneme přes paštiku a přiklopíme poklicí. Pokud forma nemá poklici, zabalíme ji do alobalu. Vložíme do vyhřáté trouby do pekáče s vodou – měla by sahat nejméně do poloviny výšky formy – a pečeme hodinu. pak paštiku i s pekáčem vyndáme z trouby a necháme v pekáči vychladnout. Paštiku necháme nejméně 48 hodin odležet. Podáváme s nějakou pikantní zavařeninou (tady z hrušek, vařených v červeném víně, recept už jsem jednou slíbila, tak snad slib splním!) a opečenými hruškami a jablky. Kančí paštika

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář