Kdoulová zavařenina


Kdoulová zavařeninaMožná někde poblíž vás roste keř s podivnými hruško-jablky. S podivnými, ale krásnými. Jenže se nikdy nedaly jíst. Kdouloň sice v našich podmínkách jako keř nebo strom prosperuje dobře, ale jeho ovoce, žluté, pěkné a voňavé kdoule, nedokáže uzrát. Takže za syrova se nedá pozřít, ale dá se z něj uvařit naprosto skvělá zavařenina. Dnes kdoulová zavařenina s vanilkou. Kdoulová zavařenina
Kdoule otřeme utěrkou – nemyjeme! Jakmile je namočíme, začnou být kluzké a už s nimi moc nepořídíme :-). Oloupeme, slupky propláchneme v sítku a vyklopíme do hrnce. Oloupané kdoule rozčtvrtíme a zbavíme jadřinců. Jádřince také opláchneme a přidáme ke slupkám. Zalijeme vodou asi prst nad obsah a vaříme 20 minut.

Mezitím si nakrájíme kdoule – potřebujeme 1 kg čisté váhy – na menší kousky, nemusím být pravidelné, prostě je tak nějak nasekáme nožem.

Dáme ovoce do kastrolu a zalijeme scezenou vodou ze slupek, tak, aby ovoce bylo právě ponořené. Slupky a jádřince vyhodíme. Vodu z nich používáme proto, že nejvíce pektinu obsahují právě slupky  a jádřinec, jenže jsou nepoživatelné. Kdoule vaříme 30 minut, ke konci vaření vmícháme 750 g cukru krupice, šťávu z jednoho velkého citrónu a zrníčka z lusku vanilky. Lusk přihodíme také. Povaříme ještě krátce, vypneme plamen a necháme přiklopené  do druhého dne.Kdoulová zavařenina Druhý den vaříme odkryté znovu 30 minut – často mícháme a pokud máme teploměr, měříme teplotu. Zavařenina je hotová, když dosáhne teploty mezi 103°- 104°C. Můžete udělat zkoušku, dát lžičku hmoty na talířek, měla by rychle ztuhnout. Ale u kdoulí se nemusíte bát, že by zavařenina byla řídká, problém je spíš opačný, proto ji nevařte moc dlouho. Výsledkem by totiž bylo velmi, ale velmi tuhé želé. Vyzkoušeno :-).Kdoulová zavařenina

Hotovou zavařeninu nalijeme do čistých sklenic, které jsme ještě dvacet minut nechali sterilizovat v troubě při 120°C. Zavíčkujeme, obrátíme vzhůru nohama a pokud jsme opatrní až bojácní, necháme skleničky v troubě čtvrt hodiny při teplotě 100°C.Kdoulová zavařenina

Výborná zavařenina, pikantní chuti, nepodobné žádné jiné. Skvělá je na pečivo se slaným máslem, na potření perníku, k zvěřinové nebo játrové paštice. Kdoulová zavařenina

 

 

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář