Klobásky merguez s houbovo-cizrnovým ragú


Merguez Merguez, rajčata, cizrna, ach… Tak, jak málo vařím asijskou kuchyni, tak o to víc vařím jídla blízkovýchodní, to už jste si asi všimli. A dnes to bude dokonce s masem :-). Merguez jsou výborně kořeněné jehněčí klobásky, které koupíte v každém arabském řeznictví a možná už i v supermarketu. Pokud neseženete merguez, dají se použít i jiné klobásky, typu chipolata například. Nakládaný citrón je pro chuť dost podstatný, ale zase – pokud ho nebudete mít, nastrouhejte při dušení do omáčky trochu citrónové kůry. Vznikne jídlo jiné, ale také moc dobré. Takže odvahu a tady je recept:

Klobásky merguez s houbovo-cizrnovým ragú

pro 5 – 6 strávníků

500 g klobásek merguez (nebo chipolata)
400 g uvařené cizrny (nebo z plechovky)
300 g hnědých žampionů
400 g sekaných rajčat z plechovky
půlka nakládaného citronu
2 cibule
2 stroužky česneku
hrst posekané bazalky a petrželky
půl kávové lžičky semínek koriandru
půl kávové lžičky římského kmína
půl kávové lžičky kurkumy
půl kávové lžičky papriky
sůl, pepř
slunečnicový olej na vaření
olivový olej na dokončení

Merguez Cibuli a česnek nakrájíme na plátky. V pánvi rozehřejeme olej a restujeme cibuli a česnek společně s koriandrovými semínky asi 3 minuty. Přisypeme koření a ještě zlehka orestujeme. Nesmíme koření spálit! Přidáme rajčata, cizrnu, citron, pokrájený na kousky a chvíli odkryté vaříme. Mezitím si nakrájíme omyté, ale neoloupané žampióny na čtvrtky (nebo jiné přiměřené kousky podle velikosti hub). Přihodíme houby do rajčatové směsi, osolíme, opepříme, podlijeme trochou horké vody, je-li potřeba a na směs nahoru položíme klobásky. Přikryjeme pokličkou a dusíme asi půl hodiny. Občas klobásky obrátíme a směs promícháme. Podáváme s rýží nebo chlebem, zakápnuté opravdu dobrým olivovým olejem a posypané bazalkou. Merguez

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (5 komentářů)

  • Wydra
    5.4.2017 at 12:33

    Susim male spendliky zlute, jsou vynikajici. Uz mi dosly. Urcite je v lete nekde najdes, ja lovim u Rokycan u kamosky na zahrade. Ale proc je shanis? Nevim, ze exisuji nekde a do ceho se pouzivaji?

    • Petra
      6.4.2017 at 20:57

      Mám radost, že ti chutnalo! Žluté švestky potřebuju na autentické perské kuře na švestkách, ale je to těžké, protože znám jen perský název (alu), jediný obchod s perskýma věcma v Praze, kde je měli, je dávno zavřený a nikdo jiný neví, o co jde. Podle mě to jsou žluté blumy nebo ryngle, v tom sušeném stavu to nejde poznat a kuře je s nimi daleko lepší a hezčí, než se švestkami modrými. Ale není to žádná tragédie, až bude sezóna, nasuším si sama. A špendlíky nám rostou před domem v parku, žluté i červené, tak zkusím taky.

  • Wydra
    4.4.2017 at 21:33

    Hele, skoda, ze ti nemuzu pridat fotku, uuuuuzasne byly! Jak ted litam a nemam cas, MUSELA jsem to uvarit! Jedinecny recept. Nedala jsem cizrnu, nebyl cas, nejak jsem na ni nemela ani chut, ale prilouhu jsem udelala z na masle opecenou tarhonou vmichanou do ryze. Ja nejedla, ja žrala!! Ted pujdu do chrestu brzo, nejaky novy rc mam, ale ten podle JO udela, to je muj oblibeny guru! Uz dopredu vim, ze to je taky pecka ten recept! Ani nepotrebuju Labuznika :-)

  • Wydra
    2.4.2017 at 23:20

    Petro, krasny recept, urcite udelam. Vsechno mam, klob maj na Evropsky. Dam vedet! :-)

    • Petra
      3.4.2017 at 20:28

      Ahoj wydro, díky za komentář. Moje klobásky jsou právě z Evropský, mají tam skoro všechno, až na sušené žluté švestky, tedy spíš asi ryngle. Ty nemůžu nikde sehnat. Asi budu muste v sezóně vyrobit sama. Napiš, jak chutnalo!

    Váš komentář