Koblihy


KoblihyChanuka už sice končí, ale recept na koblížky se může hodit i jindy. Třeba v únoru při masopustním rejdění, nebo vlastně kdykoliv jindy. Koblihy většinou plníme zavařeninou, ale kdo má rád, může použít i Nutellu nebo vanilkový krém. Existují i slané varianty, ale o těch až někdy příště. Tady je recept:

 

Koblihy

400 g hrubé mouky
100 g hladké mouky
3 žloutky
250 ml mléka
35 g droždí
80 g cukru
60 g másla
2 lžíce rumu
sůl

zavařenina
tuk na smažení

Mléko lehce zahřejeme, rozmícháme v něm lžičku mouky, lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.

V míse robotu šleháme žloutky s cukrem do pěny. Poté přidáme změklé máslo, přisypeme mouku, špetku soli, rum a kvásek a zaděláme vláčné těsto. Necháme asi hodinu a půl kynout.

Těsto rozdělíme na dvě poloviny, rozválíme dvě placky o síle cca 8 mm. Na jedné si vykrajovátkem vyznačíme kolečka, doprostřed každého dáme lžičku zavařeniny, přiklopíme druhou plackou a nad každou vyvýšeninou vykrojíme kolečko. Okraje přimáčkneme a necháme na pomoučeném prkénku ještě půl hodiny kynout.Koblihy

Tuk si rozehřejeme v kastrolu – mělo by ho být tak na 4 cm. Do tuku dáme dvě tlustá kolečka syrové mrkve, tuk se tak nebude přepalovat a postupně z obou stran smažíme koblihy. Neodcházíme od sporáku, koblihy se smaží hodně rychle!Koblihy

Odkládáme na papírovou utěrku, abychom odsáli přebytečný tuk a necháme vychladnout. Pocukrujeme a podáváme milým návštěvám. Koblihy

 

Dobrou chuť!

 

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (2 komentáře)

  • Eja
    14.12.2015 at 12:57

    Hezké – žádné plnění už usmažených koblih, ale rovnou mezi dvě vrstvy těsta. Tak to dělala moje babička – náplň zásadně meruňková, s jinou je děda odmítal.
    Možná jen dodat, že smažení první strany pod pokličkou, koblihy naskočí, a poklici sundat rychle – jinak to hrozně prská, druhou stranu smažit odkrytou.

    • Petra
      15.12.2015 at 21:20

      Děkuji za komentář. Smažím bez pokličky, koblížky se dobře upečou i tak. Hlavně pořád dávat pozor a nesmažit jich moc najednou.

    Váš komentář