Kohout na víně

Coq au vin


Kohout na víněDnes pro vás mám opravdu klasický recept. Zároveň jeden z nejoblíbenějších v naší rodině. Kohout na víně, v této verzi podle tradičního receptu z Auvergne, s červeným vínem. Kohouta  na víně dělají i v Burgundsku, Alsasku, Champagne – v každé oblasti se liší hlavně použitím vína, gevrey-chambertin v Burgundsku, ryzlink v Alsasku, Bouzy v Champagne, vin jaune ve Franche-Comté, ale základem je vždycky dobrá slanina, karotka, žampiony a spousta tymiánu a petrželky.  Nemusíme se ale bát a můžeme použít jakékoliv dobré červené víno, jídlo bude dobré v každém případě. Na počátku historie tohoto pokrmu stojí taky nějaká veselá historka o tom, jak v Auvergne poslali místní Césarovi kohouta jako výraz své galské bojovnosti a nepoddajnosti a on si ho dal naservírovat dušeného v místním víně. Ale kdo ví… Tak dost řečí, tady je recept:

1 kohoutek (nebo kuře), naporcovaný
1 cibule
2 šalotky
2 stroužky česneku
100 g libové slaniny
4 lžíce rajského protlaku
50 cl koňaku nebo armaňaku
3 karotky
250 g žampiónů
40 g másla
2 polévkové lžíce hladké mouky
1 láhev červeného vína
velký svazek tymiánu
petrželka a libeček
3 bobkové listy
sůl, pepř

Troubu zahřejeme na 180°C.

Cibuli a šalotky nakrájíme na plátky, slaninu na silnější proužky. Karotky oloupeme a nakrájíme na špalíčky.

V těžkém kastrolu rozehřejeme část másla, rozškvaříme slaninu a na tuku opečeme osolené a opepřené porce drůbeže ze všech stran dozlatova. Slaninu shrneme  ke straně kastrolu, abychom ji nespálili. Opečené maso oflambujeme panákem koňaku a vyjmeme na talíř. Do kastrolu vhodíme cibuli a šalotky, orestujeme, zasypeme moukou a zase osmažíme. Vlijeme do kastrolu polovinu vína, vmícháme protlak. vložíme do omáčky maso, karotky a bylinky, zakryjeme a kastrol strčíme do trouby. Dusíme asi 2 hodiny, postupně přiléváme zbylé víno a velice opatrně mícháme. Maso přeléváme omáčkou.

Mezitím, co se maso dusí, očistíme žampiony a pokud jsou velké, nakrájíme je na čtvrtky. Čtvrt hodiny před koncem dušení je přidáme do kastrolu. Po dvou hodinách maso vyjmeme z omáčky, omáčku podle potřeby buď naředíme vodou, nebo zredukujeme na požadovanou hustotu, odstraníme bylinky, přidáme do ní rozmačkaný česnek. Vrátíme porce kuřete.

Podáváme s opečenými plátky bagety, potřenými česnekem (což mám nejradši), nebo s nudlemi, vařenými brambory…  ale hlavně s dostatečným množstvím červeného vína.

Dobrou chuť!

 

 

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář