Kohoutci v šafránovém bujónu


Kohoutci v šafránovém bujónu Někdy potřebujeme opravdu slavnostní recept. Na letošní Velikonoce jsem koupila úžasně výhodně malé kohoutky a dlouho jsem přemýšlela, jak je připravit. Nechtělo se mi dělat něco super tradičního, takže pečení s nádivkou jsem zavrhla jako první, dušení v omáčce se mi také nelíbilo, až na mě ve špajzu náhodou vypadla dóza se šafránem, který jsem nedávno koupila u Arabů. Opravdický perský šafrán, nebyl zrovna levný, ale je krásný. Takže jsem se rozhodla pro netradiční přípravu. Kohoutci v šafránovém vývaru – tak jsem si to pojmenovala. Bylo to  rychlé a reakce strávníků extatické :-). Vzniklo velmi jemné jídlo, kde se mezi sebou netlučou vůbec žádné nepatřičné chuti. Inspiraci jsem našla v perské kuchyni, kde se kořením opravdu neplýtvá. Tady je recept:

Kohoutci v šafránovém bujónu

3 kohoutci
2 šalotky
3 stroužky česneku
1 cuketa
6 malých brambor
6 malých nových vodnic (kulaté bílé nebo bílofialové sladké ředkve)
3 – 4 karotky
asi 80 g uzené pancetty vcelku, pokrájené na špalíčky
500 ml kuřecího bujónu
2 velké špetky šafránu
3 snítky rozmarýnu
3 bobkové listy
3 půlkolečka citrónu
30 g másla
olivový olej
sůl, pepř

2 – 3 jarní cibulky i s natí, pokrájené na špalíky

Kohoutci v šafránovém bujónu Šafrán namočíme do 100 ml teplé vody. Troubu zahřejeme na 200°C.

Kohoutky omyjeme a osušíme. Osolíme a opepříme je zvenku i zevnitř, dovnitř každého vložíme půl kolečka citrónu, kousek rozmarýnu a kousek pancetty. Ve velkém kastrolu rozehřejeme máslo a olej a opečeme kohoutky ze všech stran. Když je otáčíme na druhou stranu, přidáme do kastrolu pancettu a cibuli s česnekem, pokrájené na plátky. Opečeme.

Kohoutky vyndáme na talíř. Do kastrolu dáme všechnu zeleninu, nakrájenou na větší kusy o stejné velikosti, rozmarýn a bobkový list a chvilku opékáme. Potom zeleninu zalijeme bujónem a přilijeme šafrán i s jeho vodou. Promícháme a navrch položíme kohoutky.

Dáme do rozehřáté trouby a pečeme 15 minut zakryté pokličkou. Potom pokličku sejmeme a pečeme ještě 30 minut, aby se kohoutci opekli dozlatova. Těsně před koncem pečení přihodíme jarní cibulky. Podáváme horké s kouskem opečené focaccii a s vychlazeným bílým vínem, nejlépe bude, když najdete nějaký pěkný Pinot Blanc, pokud bude z Alsaska, tím líp! Zeleninu s brambory si na talíři můžete rozšťouchat do šťávy, je to opravdu senzační. Kohoutci v šafránovém bujónu

 

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (3 komentáře)

  • Eja
    8.4.2018 at 11:45

    Nejsem anonym…

  • Anonym
    8.4.2018 at 9:24

    Usoudila jsem, že druh ptactva není až tak úplně nejdůležitější ( na rozdíl od kvalitního šafránu a ten mám) , takže jsem použila francouzské minikuřátko. Tohle je takový ten recept, že si ho přečtu a prostě musím uvařit…jo…bylo to vynikající!!!

    • Petra
      11.4.2018 at 23:00

      To jsem moc ráda! A vaří se to vlastně samo, že jo?

    Váš komentář