Koláč s blumami


Koláč s blumamiDnes bez dlouhého úvodu – když uvidím někde žluté blumy, řečené ryngle, musím je mít. Není to bohužel moc často. Tentokrát jsem je ulovila v tržnici a z části jsme měli vynikající koláč, trochu improvizovaný, ale chutnal dobře. Navíc byl skutečně rychlý. Koláč s blumami (a dalším ovocem).

Koláč s blumami

těsto:
200 g hladké mouky
100 g másla
2 polévkové lžíce cukru
1 vanilkový cukr
1 vejce
špetka soli

Koláč s blumamicca 1 kg blum, můžete je smíchat i s jiným ovocem
trochu cukru krupice
mandle nebo pistácie na posypání
pár sušenek Lotus, rozdrobených (nemusí být)
několik snítek rozmarýnu

Ze surovin na těsto rychle vypracujeme hladkou kouli a hned ji na pomoučeném vále rozválíme na velikost koláčové formy (průměr 26 cm). Těsto přemístíme do formy, okraje budou  přepadávat, ale nevadí. Propícháme dno vidličkou a dáme do lednice na minimálně hodinu.

Troubu rozehřejeme na 190°C.

Formu s těstem vyndáme z lednice, povrch těsta poklademe odpeckovanými rozpůlenými blumami řeznou stranou nahoru. Můžeme kombinovat
i s jiným ovocem – meruňky, broskve, nektarinky, jahody, to všechno se dá použít. Ovoce posypeme trochou cukru, plátky mandlí nebo pistácií, rozdrobíme pár lotusek, přepadávající okraje přehrneme přes ovoce a pečeme cca 40 minut.

Koláč s blumamiNecháme vychladnout  a podáváme samotné nebo s trochou ušlehané smetany. Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář