Koláč s vanilkovým krémem a čerstvým ovocem


Všude dozrávají broskve, ovoce, se kterým není legrace – když dozraje, něco se s ním musí udělat, jinak sebevražedně shnije, a to všechno najednou. Vzala jsem čtyři takové broskvičky těsně před rozhodnutím zemřít a použila je na koláč. Jelikož jsou broskve v koláčích víceméně jen sladké, musela jsem je trochu vylepšit. Povařila jsem je krátce v karamelu a přidala trochu citrónové šťávy a drobně nasekanou malou větvičku rozmarýnu.Skoro zari

Těsto:
240 g hladké mouky
150 g studeného másla
80 g cukru
30 g mletých mandlí
sáček vanilkového cukru
1 žloutek
špetka soli
pár lžic studené vody

Mouku prosijeme na vál, přidáme mandle, uděláme uprostřed důlek, do kterého nasypeme cukry, dáme žloutek a vodu a dokola nakrájíme máslo. Rychle zpracujeme těsto, které hned vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu o průměru 26 cm, vyloženou pečicím papírem (papír je dobré z obou stran trochu pomastit). Propícháme hustě vidličkou a dáme na hodinu do lednice.

Po hodině rozehřejeme troubu na 180°C, na těsto dáme alobal, zatížíme suchými fazolemi a pečeme 20 minut. Pak alobal i fazole odstraníme a dopečeme ještě 10 minut. Necháme vychladnout.Koláč creme patissiere

Krém (crème pâtissière – tady bez mouky):
500 ml plnotučného mléka
100 g cukru krupice
3 žloutky
40 g škorbové moučky
vanilkový lusk
špetka soli

Mléko s vanilkovým luskem, rozříznutým podélně, přivedeme skoro k varu, stáhneme z ohně a necháme čtvrt hodiny vylouhovat. Mezitím prošleháme žloutky s cukrem, přidáme sůl a škrobovou moučku. Lusk vyndáme z mléka, vyškrábneme z něj nožem zpátky jen černá semínka a horké mléko za stálého šlehání nalijeme na žloutkovou směs. Promícháme, vrátíme do kastrolu a mícháme a vaříme asi 2 minuty. Přendáme do porcelánové misky (můžeme předem rozmixovat, krém bude jemnéjší),  přetáhneme fólií a necháme vychladnout.

Ovoce:
4 velké broskve
cca 80 g cukru
2 g agar-agar
citrónová šťáva
rozmarýn – malá větvička, nadrobno nasekané lístky

Broskve oloupeme, nakrájíme na kostičky. Cukr a pár lžic vody rozpustíme v kastole na pěkný karamel. Když začne hnědnout a vonět, vhodíme broskve a rychle mícháme, aby se karamel ve šťávě z ovoce rozpustil. Přilijeme deci vody, šťávu z citrónu, přidáme rozmarýn a agar-agar a vaříme asi 2 minuty. Necháme vychladnout.

Na upečený korpus rozetřeme krém, polijeme chladnoucím želé s ovocem a necháme dobře rozležet. Nejlepší je druhý den.

Koláč creme patissiere

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář