Koláč se sušenými plody

Koláč pro Evu


Konečně zase sladký recept. Sezónní a dlouho očekávaný. Je to taková spíš bábovka, než koláč, ale ani jedno není přesné. Je to příjemná šťavnatá buchta, velká rozměrem, což ale vůbec nevadí, protože každému chutná. Do směsi suchých plodů můžete dát opravdu všechno, co máte rádi, čím rozmanitější je směs, tím lépe. Tak tady je recept:

Koláč se sušenými plody

Koláč se sušenými plody

350 g polohrubé mouky
1 kávová lžička prášku do pečiva
1 kávová lžička jedlé sody
1 kávová lžička skořice
velká špetka soli
3 zelená jablka
250 g směsi suchých plodů (ořechy, oříšky, rozinky, mandle, brusinky, sušené švestky, meruňky, třešně…)
300 ml oleje
200 g cukru
1 vanilkový cukr
4 vejce
nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
4 lžíce rumu nebo pomerančového džusu

Troubu zahřejeme na 170°C. Formu na bábovku nebo podobně velkou formu s otvorem uprostřed vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na drobné kousky. Směs ořechů a sušeného ovoce posekáme nahrubo.

Koláč se sušenými plody

Prosijeme do mísy mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici. Ve druhé míse smícháme olej, cukr, rum. Promícháme dobře a přidáme citrónovou kůru a vanilkový cukr. Přidáváme vejce jedno po druhém, mezi každým dobře rozmícháme. Nakonec vezmeme metličku a prošleháme až směs zbělá. Přidáme mouku a směs ořechů, ovoce a jablek. Promícháme a nalijeme těsto do formy. Pečeme 50 minut až hodinu. Vyzkoušíme špejlí, jestli je buchta upečená. Pokud je špejle po vytažení z těsta suchá, je hotovo, je-li vlhká, pečeme ještě pár minut. Kdyby se povrch buchty barvil příliš rychle, přikryjeme alobalem. Po upečení necháme trochu vychladnout, vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout kompletně. Povrch můžeme lehce pocukrovat. Dobrou chuť!

Koláč se sušenými plody
Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář