Kouglof – tradiční alsaská kynutá bábovka


KouglofBlíží se Vánoce, nedá se nic dělat. Tady je recept na tradiční moučník z Alsaska, nejvánočnějšího místa, jaké jsem kdy poznala (Ježíšek se měl rozhodně narodit tam, určitě by nemusel nikam prchat, naopak by ho pěkně vykrmili) – tradiční kouglof nebo kugelhopf. Těsto se vzdáleně podobá vánočce, ale ne úplně. Pokud do něj přidáte skleničku kirsche, nebo jiné jemné ovocné pálenky, budete chutí překvapeni (někteří mile, jiní nemile. Mně chutná moc).  V Alsasku se peče v keramických formách, ale naše hliníková nebo litinová forma se dá použít stejně dobře. Problém je s formami silikonovými, těsto je kynuté, tedy váží docela dost a silikon je pružný a natahuje se do šířky, bábovka se tudíž může upéct placatější. Na chuti to nepoznáte, jen nebude moc hezká. Tady je postup:

500 g polohrubé moukyKouglof
100 g másla
80 g cukru moučka

1 vejce
1/4 l mléka
20 g droždí
půl kávové lžičky soli
rozinky, namočené na půl hodiny do čaje s rumem, okapané
několik neloupaných mandlí
2 cl kirsche (nemusí být)

Z deci mléka, trochy mouky, lžičky cukru a droždí si uděláme kvásek (všechno smícháme v hrnku, hrnek postavíme na talířek, druhým talířkem přikryjeme a postavíme na teplé místo). Zbytek mouky dáme do mísy,  přidáme mléko, cukr, vejce a hněteme elektrickým hnětačem, až se těsto spojí. Přidáme sůl, sklenku kirsche a povolené máslo, hněteme několik minut, až se těsto přestane chytat stěn mísy. Přidáme vzešlý kvásek (droždí vyplavalo na povrch mléka a zdvojnásobilo objem), rozinky a ještě pár minut propracováváme. Poprášíme moukou a necháme pod utěrkou na teplém místě kynout asi hodinu a půl.Kouglof

Vymažeme si formu na bábovku silně máslem, do žeber přilepíme neloupané mandle. vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, ruce si pomoučíme hladkou moukou, uděláme z těsta válec a opatrně ho umístíme do formy, abychom mandle neshrnuli jen dolů. Necháme opět asi tři čtvrti hodiny kynout.

KouglofTroubu předehřejeme na 180°C. Formu dáme do středu trouby a pečeme 45 minut. Vyzkoušíme zapíchnutím špejle, jestli je kouglof upečený (špejle je po vytažení z těsta suchá). Necháme vychladnout ve formě, pak vyklopíme na talíř a podáváme se sklenkou gewurztramineru nebo s čajem o páté.

Jako dezert po jídle se tenhle moučník moc nehodí, ale ke snídani nebo svačině je úžasný.Kouglof

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (4 komentáře)

  • Eja
    13.10.2016 at 10:33

    Petro, ta mandle na fotce na bábovce je neloupaná??? Já Ti věřím absolutně, ale tady nevím… :-))))
    Ale k receptu – lákalo by mne do těsta přidat víc dobrot ( když je to vánoční). Sneslo by to ještě sušené brusinky, malé kousky kvalitní čokolády, kousky kandované pomerančové kúry a třeba ještě sekané mandle – ne moc, jen tak „přiměřeně“? Já jsem kynutou bábovku snad v životě nedělala a nejsem si jistá, co to s těstem udělá.

    • Petra
      13.10.2016 at 16:56

      Chválím postřeh, Ejo, mandle na obrázku je loupaná, jiné jsem tehdy neměla, ale neloupané vypadají líp! A do těsta se přidává kdeco, přesně jak píšeš, záleží na chuti. Nemusíš se bát, že by to bábovce nějak ublížilo. Tohle je tradiční recept, ale existuje množství variant, včetně třených, kde se do těsta přidávají mleté pistácie, kakao, oříšky. Zkus ji, je to změna.

  • HANA SMRŽOVA
    9.10.2016 at 18:42

    UŽ SE TĚŠIM JAK SI JI UDĚLAM DOUFAM ŽE SE POVEDE

    • Petra
      9.10.2016 at 21:22

      Určitě se povede, Hano. Dejte vědět :-).

    Váš komentář