Kouzelná bageta s kurkumou a semínky


Kouzelná bagetaK dílům, která mají v názvu slova „tajemný“, „magický“ a podobně, mám odjakživa nedůvěru. Dnes jsem ale udělala vyjímku a sama jsem se k podobnému pojmenování uchýlila. Recept je totiž tak neobyčejně jednoduchý a výsledek tak neobyčejně dobrý, že to nemůže být nic jiného, než kouzlo. Takže kouzelná bageta, odpusťte mi to přehnané vyjadřování. Těsto můžete pochopitelně ochutit i jinak, než uvádím, bylinkami, jiným kořením, česnekem, nebo je nechat jen tak přírodní. Tady je recept:

Kouzelná bageta s kurkumou a semínky

375 g špaldové mouky (může být i obyčejná hladká)
320 ml vlažné vody
12 g čerstvého droždí
10 g soli
1 kávová lžička kurkumy
1/2 kávové lžičky mleté papriky
1 polévková lžíce drcených lněných semínek
1 polévková lžíce sezamu

Ve velké míse ve vlažné vodě rozmícháme rozdrobené droždí. V jiné míse smícháme ostatní přísady, vsypeme je do velké mísy a mícháme vařečkou, až je těsto propojené. Trvá to jen krátce, nepropracováváme dlouho!

Přikryjeme mísu fólií, utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 1 a půl hodiny (dobře to jde např. v mikrovlnné troubě jen s rozsvíceným světýlkem).Kouzelná bageta

Troubu zahřejeme na 230°C, nejlépe na horkovzduch. Připravíme si formu na bagety a vyložíme ji papírem na pečení. Pro tento recept je bohužel forma na bagety důležitá, ale dnes už není tak nesnadné si ji opatřit, třeba tady.

Připravíme si formu na bagety , vyložíme si jednotlivé žlábky papírem na pečení. Vykynuté těsto nalijeme do jednotlivých žlábků, snažíme se ho rozdělit spravedlivě. Nožem se ho pokusíme umravnit a dát mu alespoň zdánlivě tvar bagety. Nemusíme se snažit nijak horlivě, nakonec se těsto stejně samo pěkně umravní a vytvoří bagetku. Vsuneme do vyhřáté trouby, na dno chrstneme půl skleničky vody a hned zavřeme dvířka. Pečme asi 30 minut. Necháme úplně vychladnout na mřížce. Kouzelná bageta

 

Dobrou chuť!

 

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (3 komentáře)

  • Eja
    11.11.2017 at 11:13

    No a přidám dotaz – dívala jsem se Tvůj odkaz, jednoduché, funkční.
    Každý asi máme své favority na pečení/vaření…co tohle https://www.kulina.cz/forma-na-peceni-3-ks-parizskych-baget-antracitova-charcoal-emile-henry/d-82364/ ???
    Asi to funguje trochu jinak?

    • Petra
      11.11.2017 at 19:05

      Bohužel, nemám s touhle formou žádnou zkušenost. Ale obecně nemám ráda pečení chleba pod poklicí, takže pro mě by to nebylo.

  • Eja
    10.11.2017 at 19:30

    Jak víš, že pořád přemýšlím, jestli formu na bagety koupit/ nekoupit ? Teď je asi rozhodnuto…

  • Váš komentář