Králičí játra s pečeným jablkem a červenou cibulí s portským vínem


Králičí játraNa přípravu tohoto jídla můžete samosebou použít i jiná játra, třeba kuřecí, nebo i telecí, nakrájená na plátky, ale králičí mají tak akorát velikost a pevnost a jemnou, nasládlou chuť. Tady je recept na králičí játra s červenou cibulí na portském víně a s půlkami pečených jablíček:

pro 2 strávníky jako hlavní chod nebo pro 4 jako předkrm

500 g králičích jater
3 červené cibule
4 pevná kyselejší jablka
1 dcl červeného portského vína
sůl, čerstvě mletý černý pepř
2 lžíce nasekané petrželky
30 g másla
lžíce oleje
trochu rybízového džemu nebo brusinek

Troubu rozehřejeme na 190°C.

Játra očistíme, necháme ve větších kouscích, opepříme bohatě čerstvě mletým pepřem a necháme v misce chvilku odležet. Nesolíme! Mezitím oloupeme jablka, rozpůlíme je napříč, jako když o Vánocích hledáme hvězdičku, nožem vyřízneme jádřinec, půlky jablek naskládáme do zapékací misky, tak, aby se nedotýkaly, poprášíme trochou třtinového cukru, na každou půlku položíme kousíček másla a dáme péct na 20 minut.

Králičí játraCibuli nakrájíme na tenká kolečka. Na pánvi rozehřejeme zbylé máslo s olejem, do horkého vložíme játra a zprudka opečeme z obou stran, až játra zhnědnou. Osolíme a přidáme k játrům cibuli. Zamícháme a játra vybereme na misku. Cibuli chvíli restujeme, až začne jemně hnědnout, zalijeme portským a necháme víno odpařit. Do omáčky vrátíme maso a přidáme kousek studeného másla. Nakonec vsypeme nasekanou petrželku.

Na nahřátý talíř položíme dvě půlky pečených jablek, do každé půlky dáme trochu džemu nebo brusinek, obložíme játry a orestovanou cibulí.

Podáváme s čertsvým chlebem nebo světlou bagetou.

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (7 komentářů)

  • 9.5.2014 at 19:02

    ten puvodni nenasla, ale nasla tohle. Tak treba se ti to bude taky aspon trochu zamlouvat. kdyby ten puvodni nekdy nasla, posle.

  • wydra
    9.5.2014 at 18:58

    Tak jsem ji donutila ten recept nasla a tohle mi poslala. Co tomu rikas?

    • Petra
      9.5.2014 at 20:31

      Zdravím. Takhle nějak bych to udělala, vypadá to výborně! Právě jsem ti chtěla psát – prováděla jsem důkladnou rešerši :-), ale nic speciálního s mátou jsem nenašla (zato jsem si připomněla jeden alžírskej játrovej recept, kebda mchermla, játra v rajčatové omáčce s petrželkou, brzy přidám).
      Ještě by mě zajímal ten pravej název :-)).

  • wydra
    9.5.2014 at 18:57

    1 kg kuřecích jater, nakrájet na malé kostičky 2 cibule, drobně nakrájet 2 lžíce citrónové šťávy 2 lžíce drobně krájených lístků máty ½ lžičky pepře sůl

    V míse smíchat játra, cibuli, citrónovou šťávu, pepř, dát na 2 hodiny do ledničky. Směs vyndat z ledničky a nechat stát 30 minut. Ve větší pánvi rozpálit olej, až se z něho začne kouřit, přidat všechnu směs, promíchat, až játra změknou. (Játra se budou částečně dusit.) Pánev odstavit z plotny, játra osolit, vmíchat mátu. Prezentace: směs dát do misky, zalít 1 lžící olivového oleje.

  • wydra
    9.5.2014 at 7:17

    Vic nevim, ale byla to jatra normalni, naslano, takhle to vyslovila ten nazev. Podle me, co jsem nasla, jen asi jatra na cibulce a pak do nich mata. Ona si proste vic nepamatuje. Zabiiiiiiit, vid? :-)

  • wydra
    5.5.2014 at 18:14

    Zebuše, znáš játra s mátou? Rikala mi jedna znama, ze ztratila recept na franc jatra s matou, foneticky „šamfena“. Sice jsem nejaky recept na jatra s matou nasla, ale ty jiste das fundovanou odpoved!? Tydle kralikovy se mi taky libej, jatra ja rada.

    • Petra
      7.5.2014 at 14:39

      To je záhadný název, wydruško :-). To myslí ta tvoje známá nějaký játra na způsob libanonskýho mezze, nebo spíš foie gras s mátovou omáčkou nebo želé? Vůbec nevím… Popiš něco víc!

    Váš komentář