Králík na hořčici s karotkou

Lapin à la moutarde et aux carottes


Králík na hořčiciJeden králík na hořčici už tady na hrnci je. Takový tradiční recept. Dnešní králík na hořčici je obohacen o přítomnost karotky a můžu říct, že karotka dušená v hořčičné omáčce okouzlila i své zaryté odmítače.  Stejným způsobem by se jistě dalo připravit i kuře nebo perlička. Tady je recept:

pro 6 strávníků

6 králičích stehen
pár plátků uzené slaniny (pancetta, guanciale)
10 karotek
2 šalotky
2 polévkové lžíce hrubozrnné hořčice (ne kremžskou)
2 polévkové lžíce jemné dijonské hořčice
bouquet garni (tymián, petržel, bobkový list)
větvička rozmarýnu
2 polévkové lžíce hladké mouky
150 ml smetany
150 ml suchého bílého vína (použila jsem muškát moravský, bylo to výborné)
150 ml silného vývaru
špetka sušeného chilli
30 g másla
pár lžic oleje
1 kávová lžička cukru
sůl, pepř

Králík na hořčiciDen předem opláchneme kuřecí stehna studenou vodou, osušíme, dáme do porcelánové nebo skleněné mísy a ze všech stran potřeme hrubozrnnou hořčicí. Přetáhneme potravinářskou fólií a necháme v chladnu přes noc marinovat.

V den přípravy osolíme a opepříme stehna, posypeme je hladkou moukou. Králík na hořčiciNakrájíme šalotky na plátky, karotky oloupeme a nakrájíme na 4 cm špalíčky. Bylinky svážeme pevně kuchyňským provázkem. Vývar zahřejeme. Troubu rozehřejeme na 180°C. Slaninu pokrájíme na kousky a v kastrolu na oleji rozškvaříme. vyjmeme z kastrolu a na jejím místě ze všech stran opečeme maso. Vyjmeme, do výpeku dáme máslo, cibuli a mrkev a  restujeme, vařečkou ode dna odškrabujeme přípečky. Když se zelenina začne jemně barvit, přilijeme víno, necháme odpařit, přihodíme bylinky, zalijeme vývarem, přidáme dijonskou hořčici a zamícháme. Vložíme do omáčky maso, slaninu, přisypeme chilli, podle chuti osolíme a přidáme cukr, přiklopíme a kastrol strčíme do trouby, kde ho necháme zhruba hodinu a půl.

Po uplynutí této doby kastrol přesuneme na sporák, přilijeme do omáčky smetanu, vyndáme bylinky, necháme provařit, ochutnáme, dosolíme případně a podáváme s bramborovou kaší a zbytkem vychlazeného muškátu. Králík na hořčici

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář