Králík na hořčici s karlovarským knedlíkem


Králík na hořčici je tradiční francouzský venkovský recept. Moje verze je mnoha pokusy vylepšovaná, až skoro s původní verzí nemá nic společného. V tradičním receptu chybí zelenina, je to jen králík, dušený ve vývaru se slaninou a hořčicí. Můžete zkusit obojí.

Pro 4 strávníky

4 králičí stehnaKrálík na hořčici
1 menší mrkev
kousek celeru
kousek pórku
1 cibule
2 stroužky česneku
6 plátků uzené slaniny
1 dcl bílého vína
2 dcl vývaru
bobkový list, pár lístků šalvěje, pepř, sůl
hrubozrnná hořčice
olej, máslo
1 lžíce hladké mouky
2 dcl smetany

Den předem porce králíka omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, potřeme silně hořčicí a necháme v lednici odležet.

V kastrolu rozehřejeme máslo, opečeme slaninu, přidáme cibuli, nakrájenou na plátky, stroužky česneku. Králíka opečeme na pánvi na troše oleje dozlatova. Do kastrolu k cibuli přidáme zeleninu, pokrájenou na drobné kousky, koření a opékáme. Přidáme králíka, zalijeme vínem a necháme odpařit. Zalijeme vývarem, přiklopíme a necháme v troubě dusit při 160°C asi dvě hodiny.

Maso vyjmeme, omáčku vydusíme do tuku, zasypeme moukou a orestujeme. Propasírujeme, zředíme vodou a smetanou do správné hustoty a povaříme. Pokud nemáme pasírovač, což je takový nerezový cedník s klikou (hledejte obrázek „moulin à légumes“), můžeme po naředění rozmixovat, vyndáme ale předtím koření! Dochutíme a vrátíme  maso, prohřejeme. Podáváme s karlovarským knedlíkem.

Na knedlík:

250 g starších housek
1/4 l mléka
2 vejce
40 g hrubé mouky
20 g másla
sůl
nasekaná petrželka (nemusí být)

Housky (nebo žemle) pokrájené na kostičky zvlhčíme  mlékem rozšlehaným se žloutky a solí. Necháme asi půl hodiny prosáknout. Potom vmícháme rozehřáté máslo, mouku a nakonec opatrně sníh z bílků a petrželku.

Na vál si dáme navlhčenou a vyždímanou utěrku, na ni položíme těsto, pomocí utěrky z něho uděláme šišku o průměru cca 10 cm. Utěrku ovineme kolem knedlíku, na obou koncích zavážeme nejprve těsně u těsta, potom ještě jednou o 2 cm dále, vložíme do vroucí osolené vody a vaříme mírným varem. Po 5 minutách varu provázek těsně u těsta přestříhneme a vaříme dalších 20 minut. Knedlík občas obrátíme.

Uvařený knedlík propíchneme párkrát vidličkou a nakrájíme nití na plátky.Králík na hořčici

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář