Králík s gorgonzolou a hruškami


Kralik gorgonzola IIDnes bych vám ráda představila recept, který je sice pramálo fotogenický, o to je ale úžasnější, co se týče chuti – králík s gorgonzolou a hruškami. Rozhodně vyzkoušejte, i vy, co neradi plísňové sýry v omáčkách. Tahle opravdu stojí za to (nezapomeňte na bagetu, kterou se budete snažit prošoupat talíř :-) ).
Z knihy „Cocottes, recettes originales et classiques“ (mírně upraveno)

pro 6 strávníků

6 králičích stehen
3 tvrdší hrušky
200 g gorgonzoly
4 stroužky česneku
větvička šalvěje a několik lístků
100 ml sherry medium
400 ml kuřecího vývaru
250 ml kysané smetany
100 ml sladké smetany (nebo místo kysané smetany a sladké smetany 350 ml Creme fraîche)
20 g másla + kousek na hrušky
trochu olivového oleje
sůl, čerstvě mletý pepř

Králičí stehna osolíme a opepříme. Zahřejeme těžký kastrol a rozehřejeme v něm máslo se lžící olivového oleje. Stehna opečeme ze všech stran dozlatova. Přihodíme stroužky česneku, oloupané a nakrájené na kolečka, zalijeme sherry a necháme odpařit. Pak do kastrolu přilijeme vývar, přidáme větvičku šalvěje a necháme na mírném plameni dusit asi hodinu a půl.

Mezitím oloupeme hrušky, nakrájíme je na čtvrtky, zbavíme jádřinců, narovnáme je do zapékací misky, poklademe kousíčky másla a necháme péct v troubě zahřáté na 180°C 20 minut. Gorgonzolu nakrájíme na drobnější kousky. Zbylé lístky šalvěje pokrájíme nadrobno.

Když je maso měkké, vyjmeme ho na misku, přikryjeme alobalem a dáme stranou. Zesílíme plamen, z omáčky vyndáme větvičku šalvěje a do kastrolu nalijeme smetanu. Necháme trochu zredukovat, vmícháme sýr, pečlivě, až nám vznikne krásně hustá hladká omáčka. Přidáme nasekanou čerstvou šalvěj. Ochutnáme, případně dosolíme (asi nebude potřeba), vrátíme do omáčky maso a hrušky a prohřejeme.

Podáváme s opečenými brambory, noky, ale nejlepší je to s čerstvou bagetou, kterou se dá nabírat úžasná omáčka. Víno se hodí bílé, hutnější, třeba Pinot Gris.

Kralik gorgonzolaDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář