Králík s olivami

jak se dělá v Nice


Králík s olivamiSlíbila jsem tuhle nějaké maso, tak dnes je tady – králík s olivami s paprikami, jak se dělá v Nice.  Kuchyň v Nice a okolí je podle mě jedna z nejlepších vůbec. Má v sobě francouzské vlivy, hodně italských a jako bonus dozvuky arabských postupů. Je v ní jednoduchost, jak to mám ráda, pohodlnost, jak to máme rádi všichni – skoro všechno se vaří buď strašně rychle, nebo naopak strašně dlouho, ale bez nutnosti stát u sporáku, jen to v naší kotlince máme složitější se surovinami. Ale i když nemáme pokaždé po ruce ty nejlepší olivy, nebo ty nejzralejší rajčata, o rybách nemluvě, dá se improvizovat a vykouzlit výborné jídlo. Takže, králík s olivami si žádá, abyste použili prostě to nejlepší, co můžete, ale pokud máte po ruce jen olivy v plechovce, jako já tentokrát, prostě je tam babicovsky hoďte. Bylinky ale použijte (kromě bobku, který může být i sušený) čerstvé, tahle chuť se nedá ošidit. Můžete podobně připravit i kuře. Tady je recept:

Králík s olivami, jak se dělá v Nice

pro 4 strávníky

Králík s olivami4 králičí  stehna
3 cibule
3 červené papriky
1 řapík celeru
3 stroužky česneku
200 g černých oliv (nebo prostě oliv, které máme po ruce)
200 ml suchého bílého vína
olivový olej a kousek másla
svazek tymiánu, petrželky a 3 bobkových listů (bouquet garni)
sůl, pepř

tagliatelle podle velikosti apetitu
V litinovém kastrolu rozehřejeme olej a máslo a opečeme osolené a opepřené kousky králíky ze všech stran dozlatova. Všechnu zeleninu nakrájíme nadrobno, papriku na tenké proužky. Vyjmeme opečené maso na misku, do výpeku přidáme všechnu zeleninu, zalijeme lžící horké vody a odpaříme ode dna všechny připečené kousky. Vrátíme do kastrolu maso, zalijeme vínem, přidáme olivy a bouquet garni, přisolíme, připepříme a přiklopíme. Dusíme na sporáku nebo v troubě asi hodinu a půl. Pokud je potom omáčka ještě řídká, znovu vyndáme maso a omáčku zredukujeme na správnou hustotu. Zakápneme ještě trochou dobrého olivového oleje a vrátíme do omáčky maso.

Jako přílohu podáváme tagliatelle, posypané drobně posekanou bazalkou. Nezapomene na pečivo, omáčka je moc dobrá na to, aby zůstala na talíři. Vychlazené růžové víno dotáhne oběd k dokonalosti. Králík s olivamiDobrou chuť!

 

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (2 komentáře)

  • Petra
    19.5.2015 at 21:15

    Díky!

  • Eja
    16.5.2015 at 11:40

    Včera k večeři. Olivy zelené – černé mi v tepelné úpravě nějak nejedou, i ty zelené jsem přidala na posledních cca 30 minut . Výborné to bylo.

  • Váš komentář