Kuře Balti

aneb Pákistán v Anglii


Kure BaltiNejsem žádný velký psavec, ale než sem dám tenhle recept, musím napsat kratší (doufám) úvod. „Balti“ je kari nejčastěji z kuřete, ryb nebo zeleniny a jeho název je odvozen od nádoby, v které se připravuje. Balti je v hindi něco jako kyblík, hrnec, v dnešní době je to už menší kovový kotlík s dvěma velkými uchy. To bylo tak… V sedmdesátých letech se v městě Birminghamu sešla početná komunita pákistánských přistěhovalců a aby se měli kde scházet, začali si otvírat restaurace. Časem se na jejich skvělou kuchyni naučili chodit i „zápaďáci“, problém byl ale v tom, že těm se nechtělo čekat na báječná kari, připravovaná dlouze v hliněných a měděných kotlících. Aby vyhověli požadavkům uspěchaných zákazníků, začali pákistánští kuchaři vařit v „balti“ pánvích, kovových rendlících, které si nechali tehdy pro tuto příležitost vyrábět, novým způsobem. Pokrm připravili rychle, s velkou variabilitou používaných surovin, maso nakrájeli na menší kousky, ghee nahradili olejem a tak podobně  a „Curry Balti“ se stalo populárním,  až tak, že v Birminghamu dnes mezi turistické pozoruhodnosti patří „Balti Triangle“ s asi padesáti pákistánskými a indickými restauracemi. A tohle všechno jsem nevymyslela sama,  ale dočetla jsem se to na mém oblíbeném blogu zde . Článek je francouzsky, ale je prolinkovaný i na anglické stránky. „CurryBalti“ je tedy takové „kari pro Angličany“. Nám ale chutnalo taky moc. Balti pánev sice nemám, ale dobrá pánev nebo wok poslouží stejně dobře.

4- 5 strávníků

4 kuřecí prsní řízky, nakrájené na větší kousky
šťáva z půlky limetky
1 kávová lžička sladké papriky
1/4 kávové lžičky drceného chilli
pepř

2 lžíce slunečnicového oleje
1 kousek celé skořice
semínka ze 3 tobolek kardamomu
1 zelená chilli paprička
1/2 kávové lžičky římského kmína celého

Koriandr1 cibule nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
asi 3 cm čertsvého zázvoru, oloupaného, nastrouhaného
1/2 kávové lžičky kurkumy
1 kávová lžička římského kmína mletého
1 kávová lžička koriandru mletého
1 kávová lžička garam masala
1 plechovka drcených rajčat
1 velká červená paprika, nakrájená na větší kousky
2 čerstvá rajčata, nakrájená na kousky
200 g omytých špenátových listů
sůl
čerstvý koriandr

Kuře v misce smícháme s limetkovou šťávou, paprikou a chilli. Necháme cca 15 minut odpočinout.

V pánvi rozehřejeme olej a přihodíme do něj zrníčka římského kmína, kardamomu, celou skořici a papričku. Necháme rozvonět a přidáme do pánve cibuli, česnek a zázvor. Mícháme na prudkém ohni asi 3 minuty, přidáme maso a chvilku restujeme. Potom do pánve dáme kromě špenátu a čerstvých rajčat všechny zbývající přísady, zamícháme a necháme dusit asi 20 minut. Pak přidáme rajčata a špenát a dusíme ještě chvíli, až je omáčka tak akorát, ani řídká, ani moc hustá.

Servírujeme na míse, posypané čerstvým koriandrem, nejlépe s okurkovou raytou a plackami nebo rýží.
Kure Balti II
Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (5 komentářů)

  • wydra
    7.4.2014 at 16:50

    A ja si rkam, co tam dela klobasa :-)

    • Petra
      7.4.2014 at 18:09

      No. moc se mi ty fotky nepovedly :-). Ale dobrý to bylo. Příště bude Balti kari na zeleno (a zkusím se obejít bez koriandru!).

  • wydra
    6.4.2014 at 21:29

    Tydle indicky recepty miluju, uz je muj! :-)

    • Petra
      7.4.2014 at 10:01

      To jsem ráda, wydruše! Jen pro jistotu – ta věc na fotce v popředí není doutník, ale zbytek skořice, pro zvídavé :-).

      • H.
        7.4.2014 at 11:16

        Aha, skořice :-)!

    Váš komentář