Kuře s estragonovou omáčkou


Kuře s estragonovou omáčkouDnes mělo být k obědu slavnostní jídlo. Ale ještě, když jsem se ráno probudila, jsem netušila, co to bude. A potom, když jsem cestou na procházku se psem míjela na zahradě keřík estragonu, došlo k osvícení. Bude kuře s estragonovou omáčkou! Estragon se v naší kuchyni moc nepoužívá a je to velká škoda. Jeho chuť se opravdu úžasně hodí jak k bílému, tak červenému masu a omáčky s ním mají nezaměnitelnou kořenitou chuť. Je to ale takový sólista, nemá se moc rád s ostatním kořením. Pokud to budeme respektovat a nebudeme ho nutit do různých mesaliancí, dobře se nám odmění. Jak si můžete všimnout, omáčka na fotkách vypadá trochu sraženě, ale není. Jak jsem použila kysanou smetanu, trochu se rozdělila, ale chuťově nebylo vůbec nic špatně. Pokud byste chtěli omáčku hladkou, vynechte kysanou smetanu a použijte jen smetanu na šlehání. Chuť potom opatrně doladíte kapkou citrónové šťávy. Tady je recept na kuře s estragonovou omáčkou dnešního dne:

Kuře s estragonovou omáčkou

1 kuře
100 g libové slaniny
5 malých cibulek
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
1 polévková lžíce hrubozrnné hořčice
sůl, pepř

Kuře s estragonovou omáčkou100 ml smetany na šlehání
200 g kysané smetany
10 větších žampiónů
asi lžíce hladké mouky
2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého estragonu (nebo asi 3 kávové lžičky sušeného)
50 ml bílého vína
20 g másla
sůl, bílý pepř

Troubu zahřejeme na 210°C.

Kuře rozpůlíme, omyjeme, osušíme. Do pekáče dáme všechnu slaninu, pokrájenou na proužky. Půlky kuřete osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a položíme prsíčky dolů na slaninu. Přidáme oloupané a rozpůlené cibulky, česnek, zakápneme olivovým olejem a podlijeme trochou horké vody. Dáme do trouby a pečeme nejdřív asi hodinu prsíčky dolů, pak kuře obrátíme a dopečeme ještě asi půl až třičtvrtě hodiny dozlatova. Běheme pečení kuře poléváme vypečenou šťávou, doplňujeme horkou vodu a stíráme připečené boky pekáče, aby se šťáva hezky zabarvila.Kuře s estragonovou omáčkou

Upečené kuře přeložíme na mísu, zakryjeme alobalem a šťávu z pekáče přecedíme do kastrůlku. Nepasírujeme, jen  zbytky v cedníku trochu pomačkáme. Měli bychom získat asi 200 ml šťávy. Kdyby jí bylo méně, doplníme vodou. V teplé šťávě  metličkou rozšleháme mouku a provaříme dohusta. Přidáme obě smetany, estragon a promícháme. Necháme stranou.  Žampiony oloupeme, nakrájíme na větší kousky. Rozehřejeme máslo v kastrůlku, přidáme žampióny, osolíme, opepříme a chvilku restujeme, až se žampiony místy opečou. Pak přilijeme víno a vaříme na mírném plameni asi 5 minut. Hotové žampiony i s vydušenou šťávou přilijeme ke smetanové estragonové omáčce.

Kuře naporcujeme, na talíři přelijeme omáčkou se žampióny a podáváme s opečenými brambory, rýží, těstovinami, noky
nebo jen s bagetou. Omáčka je senzační! Pokud máte po ruce pěkně vychlazený rýnský ryzlink, bude zážitek téměř dokonalý. Kuře s estragonovou omáčkou

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (2 komentáře)

  • Eja
    22.10.2016 at 20:45

    Zážitek ne „téměř dokonalý“, ale „dokonalý“…

    Tvým návštěvníkům asi není třeba dodávat – nešetřete na kvalitě kuřete, vína i všech ostatních surovin. Tohle není každodenní jídlo, to je báseň…

    • Petra
      22.10.2016 at 21:56

      Jsem ráda, že se povedlo a že chutnalo!

    Váš komentář