Kuře a kuličky z hovězího masa v kořeněné rajčatové omáčce a jogurtová omáčka mast-o musir


Jako vhodný doplněk k sabzi polo ze včerejška jsem slíbila dušené kuře a kebab z hovězího v omáčce z rajčat a koření. Dnes bez dlouhých řečí rovnou k receptu:

Pro 4 až 5 strávníků:
Sabzi polo 4 kuřecí paličky
sůl, pepř

300 g hovězího mletého masa
2 plátky bílého toastového chleba (bez kůrky)
po špetce mletého koriandru, pepře, sušené máty, římského kmína
stroužek rozmačkaného česneku
sůl

1 plechovka drcených rajčat (400 g)
1 cibule
2 stroužky česneku
po velké špetce kurkumy, římského kmína, sumacu a sladké papriky
hrnek vařené (nebo konzervované) cizrny – nemusí být
sůl
kousek másla, olej

jogurt, česnek, sušená máta, sůl

V kastrůlku rozehřejeme máslo a olej, přihodíme nakrájenou cibuli a česnek a chvilku restujeme, přidáme všechno koření, rychle prohřejeme a hned na koření vložíme osolené a opepřené kuřecí paličky. promícháme, aby se maso ze všech stran obalilo kořeněnou směsí a po pár minutách přidáme drcená rajčata i se šťávou, plechovku vypláchneme deckou teplé vody, také přidáme k masu a dusíme na mírném plameni, až je maso měkké. Vyjmeme maso na talíř a necháme vychladnout.

Mezitím, co se kuře dusí, připravíme si kuličky: chléb nakrájíme na kostky, namočíme ve vodě, vymačkáme a přidáme k mletému masu. osolíme, opepříme, přidáme všechny ostatní přísady a prohněteme na téměř homogenní hmotu. Uděláme z ní kuličky velikosti (menšího :-) pingpongového míčku – půjde nám to lépe, když si dáme do misky vlažnou vodu a ruce si při tvarování kuliček namáčíme. Poté, co z omáčky vyndáme kuřecí maso, přidáme do ní trochu vody a připravené kuličky. Dusíme asi dvacet minut.

Paličky obereme, maso spolu s cizrnou přidáme ke kuličkám a ještě deset minut dusíme. Ochutnáme, dosolíme případně a podáváme se sabzi polo (perskou bylinkovou rýží), omáčkou mast-o musir a citrónem, nakrájeným na čtvrtky. Každý si ocitrónuje svou porci podle chuti.

Na omáčku smícháme hustý jogurt s rozmačkaným stroužkem česneku, solí a špetkou sušené máty.Sabzi polo

 

 

 

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář