Kuře na zelí s bramborovými plackami


Kuře na zelíZima pořád nekončí a já vařím čím dál zimnější jídla, dušená, pikantní, která se jedí teplá, hlavně teplá! Dnešní recept na kuře na zelí je podle mě výsledek záchvatu touhy se zahřát :-). To se povedlo a navíc kuře na zelí bylo velice dobré. Přemýšlela jsem, co k němu za přílohu a bramborové placky mi připadly jako dobrý nápad. A to se také potvrdilo, jemná chuť brambor krásně doplnila kyselost zelí a sklenička červeného byla jen třešničkou na dortu. Hodnocení jednoho z nejpřísnějších hodnotitelů: “ To je ale opravdu luxusní segedýn!“. Zelí použijte kysané, ne sterilované, na to si dejte pozor. Potřebujete zelí bílé, pěkně kyselé. Tady je recept:

Kuře na zelí s bramborovými plackami

pro 4 strávníky

2 kuřecí stehna
2 kuřecí prsa
500 g kysaného zelí
2 větší cibule
1 velká červená paprika
100 g pancetty nebo libové slaniny
2 stroužky česneku
2 vrchovaté kávové lžičky sladké papriky
5 kuliček jalovce
2 bobkové listy
100 ml suchého bílého vína
250 ml vývaru
2 polévkové lžíce sádla
špetka hladké mouky
sůl, pepř

Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Zelí propláchneme vodou, vymačkáme a pokrájíme. Papriku zbavíme seminek a nakrájíme na kostky. Pancettu nakrájíme na špalíčky. Kousky kuřete omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme.

Kuře na zelíV kastrolu rozehřejeme sádlo a vyškvaříme na něm kousky pancetty. Přidáme cibuli, čerstvou papriku a česnek a restujeme asi 5 minut. Zasypeme paprikou, necháme zpěnit a přidáme zelí, jalovec a bobkový list. Zamícháme, podlijeme bílým vínem, necháme odpařit. Na zelí položíme kousky kuřete, podlijeme horkým vývarem a dusíme zvolna asi hodinu a půl. Hlídáme, aby se nám zelí nepřipálilo, občas můžeme trochu podlít. Hotové maso vyjmeme na talíř, zelí poprášíme špetkou hladké mouky, promícháme, ochutnáme a případně dochutíme.
Vrátíme kousky kuřete a udržujeme v teple.

Na placky uvaříme 6-7 velkých brambor. Uvařené nastrouháme najemno, promícháme s jedním vejce, osolíme, přidáme asi 100 g hladké mouky. Vypracujeme pružné těsto (možná bude třeba mouky víc), rozdělíme na stejné kousky a z těch vytvoříme placičky, které pečeme buď na suché pánvi nebo na pánvi vymazané trochou sádla. Kuře podáváme se zelnou omáčkou a bramborovými placka, se skleničkou lehčího červeného vína. Kuře na zelí

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář