Kuře na švestkách

Poulet aux prunes


Kuře na švestkáchKuře na švestkách je jeden z tradičních perských receptů. Existuje mnoho variant, se švestkami nebo blumami čerstvými, se švestkami sušenými, ten nejortodoxnější používá sušené žluté švestky (asi se nejspíš jedná o ryngle), ale ty se bohužel u nás nedají sehnat. Použila jsem menší modré blumy a trochu jsem si recept poupravila, přidáním koření a vína, protože perská kuchyně je na můj vkus trochu příliš jemná – v originálním receptu byl použit jen šafrán a kurkuma.  Přidala jsem také kdouli, dodala jídlu hezkou a zvláštní vůni, ale pokud ji nepoužijete, nic se nestane.

pro 4 strávníky

1 kuře
400 g modrých blum nebo švestek
1 kdoule (nemusí být)
2 cibule
1 stroužek česneku
1 kávová lžička kurkumy
špetka drceného chilli nebo piment d´Espelette
velká špetka šafránu
1 kávová lžička koření 7 épices (římský kmín, pepř, kardamom, skořice,
koriandr, hřebíček, muškát)
2 bobkové listy
400 ml kuřecího vývaru
150 ml suchého bílého vína
sůl
olivový olej
petrželka

Kuře naporcujeme na kousky, osolíme, opepříme. Cibuli nakrájíme na proužky, česnek na plátky. Šafrán namočíme do sklenky teplé vody.

V litinovém kastrolu rozehřejeme pár lžic oleje. Zprudka opečeme kousky kuřete ze všech stran, vyndáme z kastrolu a vhodíme do něj cibuli a česnek. Zase zprudka opečeme, přisypeme koření, promícháme. Vlijeme do kastrolu víno, odškrábneme ze dna připečené kousky, vrátíme do omáčky maso, podlijeme vývarem a dusíme asi 40 minut. Kuře na švestkách

Mezitím, co se kuře dusí, oloupeme kdouli, vykrojíme jádřinec a nakrájíme ji na kousky. Přidáme ji do hrnce spolu se šafránovou vodou. Dusíme dalších 15 minut. Potom do hrnce přidáme rozpůlené a vypeckované blumy nebo švestky. Podusíme dalších 15 minut.

Maso, kdouli a blumy vyndáme z omáčky, kterou přecedíme přes jemné sítko, trochu ji zredukujeme, vrátíme do ní maso a ovoce a prohřejeme. nakonec posypeme nasekanou petrželkou.

Kuře na švestkáchPodáváme s rýží. Dobrou chuť!

 

 

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (2 komentáře)

  • Eja
    15.1.2015 at 13:42

    Inspirace super. Dovolila jsem si vložit na Labu, zvolila jsem jinou technologii, trochu jinou směs koření. Spíš z nutnosti – vše doma nebylo. A byla rozehřátá trouba. :-) Snad se na mne nebudeš zlobit.

    • Petra
      15.1.2015 at 19:01

      To je skvělý, když si tu najdeš inspiraci pro svoje výtvory, přesně proto tady ty recepty jsou. Mám radost :-).

    Váš komentář