Kuře s hruškami a fenyklem


Dnešní recept je podzimní. Zatím je k nám podzim milosrdný, ale nemusí to už dlouho trvat, takže buďme připraveni a mějme nachystané recepty, které jsou barvené, milé a radostné, pro útěchu. Jako tohle kuře s hruškami a fenyklem. Místo kuřete jistě můžete použít i králíka, naporcovaného nebo jen stehna. Jako u každého receptu je důležité použít ty nejlepší možné suroviny. A dodržet postup, je to totiž jídlo, které se dá docela snadno zkazit :-).

Kuře s fenyklem a hruškami

Kuře s hruškami a fenyklem

pro 4 – 5 strávníků

1 pěkné kuře, naporcované
3 měnší pevné hrušky
1 bulva fenyklu
1-2 cibule
2 stroužky česneku
1 kávová lžička semínek fenyklu
cca 500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
200 ml suchého bílého vína
několik větviček čerstvého oregána
2 čerstvé bobkové listy
polévková lžíce hladké mouky
asi 60 g másla
2 lžíce ořechového oleje (když nemáte, dáte jiný)
sůl, pepř

Kuře s fenyklem a hruškami

Kuře osolíme, opepříme. Cibuli a česnek pokrájíme na tenké plátky.

V litinovém kastrolu rozehřejem máslo a olej, orestujeme cibuli a česnek asi 5 minut. Přidáme maso, fenyklová semínka a opečeme kousky kuřete z obou stran. Fenkykl omyjeme, nakrájíme na silnější měsíčky a přidáme k opečenému kuřeti. Zalijeme vínem, necháme odpařit, přilijeme část vývaru a vložíme oregáno a bobkový list. Přiklopíme a dusíme asi hodinu a půl. Ke konci této doby do kastrolu přidáme hrušky, podle velikosti překrojené napůl nebo na čtvrtky. Hrušky neloupeme ani nezbavujeme jádřince. Dusíme ještě asi 20 minut. Podáváme s čerstvým pečivem. K zapíjení se výborně hodí vychlazený suchý muškát.

Kuře s fenyklem a hruškami

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář