Kuřecí prsa v omáčce escabèche


Kuřecí prsa v omáčce escabècheKrásný letní recept pro horké večery – kuřecí prsa v omáčce escabèche. Escabèche je kyselá omáčka, původ má v hispano- arabské kuchyni, najdeme ji i v Persii, ale zdomácněla po celém světě. Původně kyselý nálev, který měl v horkém podnebí pomoci, aby se maso nebo ryby nekazily. Název – tady se zdroje dost liší – pochází buď z arabského „sisbech“, což značí kyselou potravinu, nebo ze španělského „escabechar“, slovesa, které má spoustu zvláštních významů, od zbavit někoho nebo něco hlavy, či naložit to do octa :-). Každopádně jídlo je to velmi dobré a hezké na něm je i to, že si ho můžeme připravit dopředu. Tento recept je prý původně perský a našla jsem ho v časopise Cuisine et Vins de France. Předkládám ho s mírnými úpravami.

Pro 4 strávníky

4 řízky z kuřecích prsou
2 červené cibule (nebo mladé bílé cibule)
1 mladá karotka
1 řapík celeru (nemusí být)
hrst cherry rajčat
polévková lžíce kaparů
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
velká špetka šafránu
2 dcl suchého bílého vína
50 ml bílého vinného octa
6 polévkových lžic olivového oleje
sůl, pepř
hrst nasekané plocholisté petrželky (můžete vynechat)

Šafrán namočíme do půl deci teplé vody. Mrkev, celer, česnek a cibuli nakrájíme nadrobno. Kuře nakrájíme na větší kusy (nebo necháme vcelku a nakrájíme až po uvaření), osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem, promícháme a zatím odložíme. Kuřecí prsa v omáčce escabèche

Ve větším kastrolu rozehřejeme olej, orestujeme nejdřív cibuli a česnek s bobkovým listem, pak přidáme mrkev a celer, víno, ocet, šafrán i s vodou, ve které byl namočený, osolíme, opepříme a dusíme pomaličku asi 10 minut. Přidáme do kastrolu kousky masa, rajčátka, překrojená napůl a kapary. Dusíme dalších 10 minut, pokud se nám zdá omáčka příliš řídká, zvýšíme plamen a zredukujeme ji, pak vypneme sporák a necháme vychladnout. Před podáváním posypeme sekanou petrželkou.

Podáváme teplé i studené s bagetou, plackami nebo s bílou rýží.

 

Poulet escabeche IVDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (3 komentáře)

  • Roman
    15.10.2018 at 15:48

    …neumím moc vařit, ale je nutná opravdu velká špetka šafránu? Malá špetka mně stojí cca 300Kč, možná by stačila. Hodně to změní pokrm, když dám místo velké špetky malou? A cibuli mám doma červenou od průměru 2cm do 13cm. Je jedno jakou použiji? Kapary mám doma čerstvé a naložené. Které mám použít? Recept se mi moc líbí :-)

    • Petra
      15.10.2018 at 23:30

      Milý Romane, vařit se naučíme právě tak, že zkoušíme. Ale k dotazům popořadě. Velká špetka šafránu v mém podání je množství blizniček, které vezmu mezi palec a ukazováček, to znamená necelá třetina gramové dózy v ceně cca 190 Kč (kupuji afghánský šafrán v arabské prodejně). Ano, šafrán chuť omáčky velmi ovlivňuje, zvážila bych proto, zda se do receptu vůbec pouštět, mám-li sklony ke spořivosti (v tom případě ale nevidím důvod mít vůbec šafrán ve špajzu). Cibuli vezměte střední, o průměru 7 – 8 cm. Jak vypadají vaše čerstvé kapary netuším, do receptu patří kapary naložené. Přeji mnoho úspěchů a děkuji za komentář.

  • Jana
    7.7.2016 at 17:05

    Výborné, hlavne teď lete! Diky!

  • Váš komentář