Kváskový chléb s černým pivem


Zdravím vás všechny v téhle nepěkné době. Jak vidím na přístupech, hodně lidí se vrhlo na vaření a pečení. Je to trochu obtížné, vymýšlet každý den, co k obědu a k večeři, aby to bylo dobré, rychlé a aby nás to vaření taky trochu bavilo a abychom se netočili v kruhu pár receptů. Občas si tedy musíme trochu zablbnout :-). Našla jsem před nedávnem na svém oblíbeném webu recept na nádherný kváskový chléb, zadělávaný černým pivem, s oříšky a rozinkami. Pokud máte doma kvásek, můžete se do receptu pustit hned, pokud ne, můžete si ho zkusit vyrobit. Vezměte sklenici od okurek, nějakou větší. Večer smíchejte 100 g žitné mouky a 100 g převařené vody. Přikryjte sklenici fólií a nechte stát při pokojové teplotě do druhého dne. Druhý den kvečeru už v kvásku budou drobné bublinky. Přidáte dalších 100 g mouky a trochu vody, rozmícháte. Další den už bublinky budou výraznější a kvásek začne vonět trochu nakysle, příjemně. Večer zase přidáte mouku a vodu a další den už by měl kvásek pěkně žít, bublinky budou velké a kvásek poleze nahoru. Ještě jednou ho nakrmíte pár lžicemi mouky a troškou vody. Kvásek další den vyběhne nahoru. Počkáte, až začne trochu klesat a v té chvíli si odeberete část na pečení a zbytek uložíte do lednice, pořád překryté fólií. Konec řečí, hlavy vzhůru a tady je recept:

Kváskový chléb

Kváskový chléb s černým pivem

potřebujete rozevírací dortovou formu o průměru cca 24 cm

400 g mouky (dala jsem půl pšeničnou hladkou světlou, půl špaldovou)
330 ml černého piva (v mém případě Kozel)
asi 120 g žitného kvásku
1 plná kávová lžička soli
75 g rozinek
75 g lískových oříšků, celých, neloupaných

Včas dopředu si oživíme kvásek (do kvásku, který máme v lednici, přidáme pár lžic žitné mouky, zalijeme trochou vody, rozmícháme a necháme kvasit nejméně čtyři hodiny. Kvásek vyrazí nahoru, udělá spoutu bublin. Ve chvíli,
kdy začnou bublinky opadávat a kvásek začne klesat, tehdy je čas zadělat těsto). Odebereme z živého kvásku zhruba 120 g a zbytek dáme zase do lednice.

Kváskový chléb

Mouku, pivo a rozinky dáme do mísy robotu a hněteme, až do úplného promíchání. Nemusíme dlouho, jde nám jen o to, aby se suroviny spojily. Je to trochu řídké, ale to nic, rozinky část tekutiny nasají do sebe. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.

Poté přidáme odvážený kvásek, sůl a hněteme pár minut. Těsto je pružné, přestane se lepit na stěny robotu. Přidáme oříšky, prohněteme, aby se rovnoměrně rozprostřely v těstě. Je pořád dost řídké, ale to je správně! Přendáme ho do mísy, jemně naolejované a necháme přikryté kynout 4-5 hodin při pokojové teplotě. Každou hodinu těsto přeložíme, to znamená, vezmeme špachtli nebo stěrku, podebereme vždycky těsto od kraje a přeložíme ho doprostřed. Otáčíme mísou a překládáme těsto od obvodu do středu. Zase přikryjeme a necháme kynout. Po uplynutí doby kynutí těsto naposledy přeložíme, pokusíme se vytvořit jakoby bochníček, pořád v míse, zakryjeme a necháme kynout v chladnu, ve špajzu nebo lednici 12 hodin.

Ráno si připravíme rozevírací dortovou formu, vyložíme ji papírem na pečení a vysypeme moukou. Těsto opatrně přemístíme do formy, pomoučíme zvrchu a zakryté utěrkou necháme ještě asi hodinu kynout v teple. Mezitím si rozehřejeme troubu na 250°C, mřížku umístíme doprostřed trouby. Na dno dáme kastrůlek s horkou vodou.

Formu dáme do vyhřáté trouby a pečeme 10 minut na 250°C. Pak zmírníme teplotu na 230°C a pečeme ještě 30 minut. Po asi dvaceti minutách pečení opatrně uvolníme rozevírací kruh formy a sundáme ho z těsta.

Kváskový chléb

Upečený chléb necháme dokonale vychladnout na mřížce. Nejlepší je s máslem a solí, ale také s čerstvým kozím sýrem nebo s paštikou. Dobrou chuť!

Kváskový chléb
Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (2 komentáře)

  • 3.4.2020 at 10:00

    Bonjour Petra,
    Ton pain est superbe, bravo, merci pour le message qui m’a permis de découvrir ton blog, je craque complètement pour le gâteau chocolat/pruneaux ! . . . à bientôt en pleine forme :-)

    • Petra
      7.4.2020 at 16:26

      Merci Isabelle! Tiens moi au courant de ton expérience :).

    Váš komentář