Květákový quiche bez těsta


Mám ráda květák, ale nerada vařím květák. Ze zcela nízkého důvodu – vůbec to nevoní a musí se pak dlouho větrat. Tenhle recept je výhodný tím, že se květák nemusí předvařovat a tak se větrací fázi vyhneme. Komu by se nezdál nápad dělat quiche bez těsta, může pochopitelně použít jako základ pod květákovou směs předpečený korpus z křehkého těsta, jako třeba tady.

Na 8 porcí

Květákový quiche450 g syrového květáku
3 velká vejce
375 g tvarohu (může být i část lučiny nebo philadelphie)
1 dcl kysané smetany
50 g parmezánu nebo jiného výrazného tvrdého sýra
125 g šunky nebo libového špeku, slaniny, nakrájeného na drobné hranolky
60 g škrobové moučky (Maizena, Gustin)
hrst nasekaných bylinek, nejlépe pažitky a petrželky
sůl, pepř, strouhanka
máslo

Troubu rozehřejeme na 180°C.

Květák rozebereme na drobné růžičky a rozmixujeme. Přestaneme mixovat ve chvíli, kdy získáme směs podobnou jemnému kuskusu.Květákový quiche Neuděláme z květáku kaši! Slaninu nebo šunku opečeme na pánvi nasucho, jen aby lehce zezlátla. Dáme stranou.

Tvaroh dáme do mísy, škrobovou moučku rozmícháme ve smetaně, přidáme k tvarohu a dobře rozmícháme. Přidáváme jedno po druhém vejce, vždy pečlivě rozmícháme. Vmícháme sýr, bylinky a kousky slaniny (použila jsem uzenou pancettu a byla to dobrá volba). Úplně nakonec vsypeme rozdrcený květák, přidáme případně trochu kari a zase pečlivě zamícháme.  Směs vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané kulaté formy o průměru 26 cm (můžete použít i menší, koláč tak bude vyšší, ale je třeba nějak upravit dobu pečení, asi trochu prodloužit), poklademe pár vločkami másla a pečeme zhruba 55 minut.Květákový quiche

Podáváme horké, třeba se salátem ze špenátových lístků s ořechy.Květákový quiche

 

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář