Letní aperitivní věnec


Letní aperitivní věnecČekali jsme dlouho, ale dočkali jsme se v plné míře. Je teplo. Dá se sedět do večera na zahradě nebo na balkóně, vést hovory a popíjet víno. K tomu se hodí něco drobného k zakousnutí. Měli jsme tu jeden zimní aperitivní věnec, dnes si dáme krásný letní aperitivní věnec. Oblohu můžete přizpůsobit tomu, co máte zrovna doma. Tady je recept:

Letní aperitivní věnec

Na těsto:

200 g hladké mouky
120 g másla
velká špetka soli
polévková lžíce sezamových semínek
3 lžíce studené vody

(nebo listové těsto)

1 žloutek na potření

Letní aperitivní věnecNa oblohu:
1 – 2 malé cukety
pár cherry rajčat
pesto nebo tapenáda
2 hrsti strouhaného sýra
1 malá červená cibule
olivový olej
sůl, pepř, čertsvá bazalka, sezamová semínka

Na základ pro věnec smícháme a promneme rukama všechny přísady a vypracujeme rychle hladké těsto. Hned ho vyválíme, přeneseme na plech na pečení, vyložený papírem a vykrojíme kolo o průměru cca 26 cm. Necháme v chladnu aspoň hodinu odpočinout.

Troubu rozehřejeme na 190°C.

Na základu z křehkého nebo listového těsta si vyznačíme střed , nakrojíme ho hvězdicovítě na osm dílů tak, abychom měli aspoň osmicentimetrový okraj, který potřeme pestem nebo tapenádou, obložíme tenkými plátky cukety, cibule, cherry rajčaty, překrojenými napůl. Posypeme sýrem, osolíme, opepříme, přidáme bazalku, pokrájenou nadrobno. Naříznuté těsto od středu přeložíme přes obložený okraj koláče, potřeme žloutem, posypeme sezamem a špetkou soli a pečeme cca 35 – 40 minut. Podáváme vlažné nebo studené. Letní aperitivní věnec

 

Dobrou chuť!

 

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář