Lilkový koláč s rýží a kešu ořechy


Mám ráda lilky, líbí se mi, jak vypadají, jak chutnají, jak variabialní je to zelenina. Sezóna čerstvých se pomalu blíží ke konci, tak rychle ještě pár receptů. Tady je jeden z nich. Podle vzhledu je to spíš dort, ale do názvu jsem dala lilkový koláč, protože dort má pro mě příliš silnou vazbu na sladkou chuť. A tohle sladké rozhodně není! Recept jsem našla na svém oblíbeném webu .

pro 6 osob a formu o průměru 20 cm, nejlépe rozevírací

Lilkový koláč 1 velký lilek
4 šálky rýže, dušené, nebo vařené
50 g pražených solených kešu ořechů, nasekaných nahrubo
4 žampiony, pokrájené na kousky
2 nasekané zelené cibulky
4 stroužky česneku, nasekané
1 bílý jogurt (Choceňský pro mě)
200 g husté domácí rajčatové pasty (2 rajčata, rozdušená se lžící passaty, solí, piment d´Espelette, oregáno), můžete použít i paprikovou pastu, grilované papriky, prostě něco pikantního a hezky červeného
kůra z citrónu, nastrouhaná
sůl, pepř, olivový olej

velká hrst opražených semínek

Lilek nakrájíme podélně na tenké plátky, osolíme jemnou solí a necháme v cedníku 30 minut vypotit. Mezitím si připravíme náplň koláče. Na trošce olivového oleje orestujeme cibulku, kešu a česnek. Přidáme žampióny, osolíme, opepříme, přidáme oregáno a citrónovou kůru, zamícháme. Mimo oheň vmícháme do směsi rýži a jogurt, ochutnáme (to je nebezpečné, protože už takhle to chutná výborně!), zbytek po ochutnávání případně dochutíme.

Lilkové plátky osušíme, vyrovnáme na pečicí papír na plech, potřeme ze všech stran olejem (nejlépe to jde rukama) a grilujeme pod grilem z každé strany cca  6 minut, hlídáme raději, aby nám příliš nezčernaly – měli bychom mít plátky stejně silné, protože ty tenké černají bleskově.Lilkový koláč s rýží a kešu ořechy

Rozevírací dortovou formu o průměro 20 – 22 cm vyložíme ogrilovanými plátky lilku kolem dokola (nevymazávame už), na lilky dáme polovinu rýžové náplně, rozetřeme červenou vrstvu, na ni druhou část rýže. Pokud nechcete mít rýži svrchu opečenou dokřupava, položte na ni kolo z pečicího papíru.

Troubu rozehřejeme na 180°C a koláč pečeme 30 minut.

Lilkový koláčLilkový koláč

Vyklopíme na talíř a podáváme horké, vlažné nebo studené, posypané praženými semínky, se zeleným salátem, jogurtem, smíchaným s trochou čerstvé máty, nebo jen tak.

Dobrou chuť!

Lilkový koláč

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář