Lilky po bonifacijsku

Aubergines farcies à la bonifacienne


Lilky po bonifacijskuKonečně to vypadá, že léto se rozhodlo, a že bude. Takže budeme potřebovat spoustu receptů na letní pochoutky, které se už už chystají vyrůst, nebo uzrát. Dnešní recept na korsickou specialitu lilky po bonifacijsku (Bonifacio jako město, ne Bonifác jako ledový muž, ten už je v kalendářním archivu) můžeme připravit dvěma způsoby. Buď lilky uvaříme ve vodě a pak smažíme, nebo předpečeme a naplněné dopečeme. Zvolila jsem druhou variantu, ale příště zkusím i tu první.

Lilky po bonifacijsku

2 lilky střední velikosti
3 plátky bílého chleba, namočeného ve vodě
1 malé vejce
150 g směsi strouhaných sýrů (nejlépe korsický tomme, ale může být i jiný
tvrdý ovčí nebo kozí, plus parmezán, gruyère)
2 stroužky česneku
pár lístků bazalky
sůl, pepř
hrst strouhankyLilky po bonifacijsku

pár rajčátek

pokud budete smažit, olej na smažení

Troubu zahřejeme na 180°C.

Lilky rozkrojíme podélně, dužinu nožem nařežeme do mřížky a pečeme 30 minut. Nebo je stejně rozkrojené vaříme 12 minut ve slané vodě. Lilky necháme vychladnout, pak jejich dužinu vydlabeme na prkénko a pokrájme nadrobno. V misce ji smícháme s vymačkaným chlebem, vejcem, rozmačkaným česnekem, osolíme, opepříme, přidáme posekanou bazalku a směs sýrů. Povrch posypeme trochou strouhanky, pokapeme olivovým olejem a rozložíme na plech na papír na pečení. Navrch můžeme ještě položit pár koleček rajčat. Pečeme cca 20 minut dozlatova.

Pokud se rozhodneme pro smaženou verzi, rozpálíme si v pánvi olej a naplněné lilky pečeme nejdřív asi 7 minut z naplněné strany a 5 minut z druhé strany. Podáváme s dobře zralými rajčaty, nebo se zeleným salátem a rozhodně se sklenicí růžového
vína. Lilky po bonifacijsku

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář