Losos marinovaný v červené řepě, ginu a citrusové kůře


Losos marinovanyBlíží se konec roku, poslední sváteční dny, a ty si zaslouží trochu péče. Mám ráda lososa v syrové formě, ale tataráků už jsme ochutnali tolik, že jsem chtěla vyzkoušet něco jiného. A jako na zavolanou jsem na webu Tangerine zest objevila tenhle krásný recept. Autorka tam marinovaným lososem obkládá bliny, což jsou malé slané lívanečky, na mě je tenhle ruský způsob moc vláčný (nechci napsat mazlavý), zvolila jsem tedy opečené toasty z chlebíčkové veky, lehce pomazané avokádovou pastou (avokádo, limeta, nic víc) a bylo to prima! Tady je recept, neváhejte, do Silvestra nebo Nového roku to ještě stihnete!

Losos marinovaný v červené řepě, ginu a citrusové kůře

pěkně vysoký filet z lososa, cca 700 g

Losos marinovanyna marinádu:
150 g hrubozrnné soli
70 g cukru krupice
kůra z 1/2 citrónu
kůra z 1/2 pomeranče
kůra z 1/2 limety
3 polévkové lžíce ginu
malá bulvička červené řepy, uvařená
kávová lžička čerstvě drceného barevného pepře

V misce smícháme všechny přísady na marinádu. Připravíme si velkou plochou mísu, rozložíme na ni potravinovou fólii a rozetřeme na ni trochu směsi na marinádu. Na ni položíme omytého a osušeného lososa a přikryjeme zbylou marinádou. Fólii hermeticky uzavřeme (tedy snažíme se o hermetické uzavření :-) a lososa i s mísou uložíme do lednice na 36 až 48 hodin. Mísu necháme pod rybou proto, že přes snahu o hermetické uzavření marináda vyteče a šťáva z červené řepy není zrovna to, co chceme mít třeba mezi plátky sýra.

Po uplynutí doby marinování lososa vybalíme, opravdu pořádně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme papírovou utěrkou. Losos marinovanyNakrájíme na tenké plátky, obložíme opečené plátky bagety, přidáme kousek limetky a fenyklové natě nebo kopru a podáváme ke sklence vychlazených bublinek. Můžeme toasty lehce namazat trochou avokáda rozmačkaného s limetkovou šťávou. Losos marinovany

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář