Losos s čočkovým salátem


Losos s čočkovým salátemDnes nemám inspiraci pro žádný úvod. Tohle jídlo nemá kolem sebe žádnou historku, vzniklo jen ze šťastného nápadu jednoho slunečného sobotního dopoledne :-).  Tady je recept:

Losos s čočkovým salátem

pro 4 strávníky

4 porce lososa s kůží
citrónová šťáva
sůl, pepř
kousek másla, olej

400 g drobnozrnné čočky
1 mrkev
1 šalotka
1 pevné zralé rajče
olivový olej

na zálivku:
2 malé šalotky
1 polévková lžíce vinného octa (nebo napůl se šťávou z limetky)
4 polévkové lžíce olivového oleje
hrst nadrobno nakrájené pažitky
špetka římského kmína (větší či menší podle chuti)
sůl, pepř

Porce lososa omyjeme, osušíme, pokapeme citrónovou šťávou a dáme stranou.Losos s čočkovým salátem

Čočku přebereme, propláchneme. Dáme ji do hrnce do studené vody, přivedeme k varu a vaříme 20 minut. Slijeme a necháme stranou. Mezitím oloupeme mrkev, uvaříme ji v páře doměkka a nakrájíme na drobné kostičky. Šalotku nakrájíme nadrobno. Rajče zbavíme semínek a dužinu nakrájíme na kostičky stejné velikosti, jako jsou ty mrkvové.

Na pánvi zahřejeme trochu oleje, přihodíme šalotku a necháme zesklovatět. Přidáme kostičky mrkve a čočku, osolíme trochu a prohřejeme. Odstavíme.

Připravíme si zálivku prošleháním všech přísad. Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem, zprudka z obou stran opečeme lososa. Zatímco se peče, zalijeme čočkový salát zálivkou, přidáme kostičky rajčete a dobře promícháme.

Podáváme čerstvě upečeného lososa s vlažným čočkovým salátem. Losos s čočkovým salátem

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář