Losos vařený v páře s chřestem a holandskou omáčkou


Losos vařený v pářeMáme chřestovou sezónu, chřest konečně nestojí stovky korun a můžeme se ho klidně přejíst. Takže pro začátek může přijít vhod třeba losos vařený v páře s chřestem a holandskou omáčkou, jídlo, které s malým množstvím přípravy máme za půl hodiny na stole. Tady je recept:

Losos vařený v páře s chřestem a holandskou omáčkou

pro 4 strávníky

4 filety z lososa bez kůže
2 svazky chřestu, může být bílý i zelený
nové brambory
citron, sůl, pepř, kmín, bazalka

3 žloutky
150 g másla
2 polévkové lžíce vody
1 polévková lžíce citrónové šťávy
sůl, bílý pepř

Máslo pokrájíme a necháme při pokojové teplotě.

Losos vařený v pářeFilety z lososa osolíme, pokapeme citronovou šťávou a opepříme (můžeme použít třeba červený pepř, máme-li ho po ruce). Necháme odležet.

Z chřestu olámeme dřevnaté spodní části (jedná se zhruba o spodní třetinu stonku) a zbytek chřestu oloupeme (s loupáním skončíme asi pět centimetrů pod hlavičkou). Brambory umyjeme a odrbeme houbičkou nebo kartáčkem.

Brambory dáme vařit do osolené vody, přidáme trochu kmínu a libeček, je-li k mání. Vaříme cca 20 minut. Scedíme a brambory udržujeme v teple.

Do většího hrnce dáme na dno asi dvě deci vody, přihodíme pár lístků bazalky a do hrnce vložíme pařák. Na pařák rozložíme chřest, doprostřed položíme filety lososa a přiklopíme pokličkou. Přivedeme k varu a vaříme asi 12 – 15 minut. Vyzkoušíme, abychom chřest nepřevařili.

Losos vařený v pářeMezitím si připravíme omáčku. V kastrůlku, nejlépe s nepřilnavou úpravou, zahřejeme dvě polévkové lžíce vody a jednu polévkovou lžíci citrónové šťávy. Zahřejeme jen lehce, jen aby se tekutina zahřála, nesmí se vařit. Odstavíme a vešleháme žloutky. Vrátíme na slabý oheň a lehounce zahříváme, mezitím pořád šleháme, až omáčka zhoustne. Dáváme pozor, aby se nám nesrazila jako míchaná vejce, to potom už nejde napravit. Trvá to jen minutku, dvě. Stáhneme z ohně a vešleháme máslo, osolíme a opepříme bílým pepřem. Omáčku přelijeme do omáčníku a udržujeme v teple (omáčník třeba položíme na obrácenou poklici od hrnce s horkými bramborami.

Podáváme se sklenkou bílého vína, ne úplně nejsuššího. Losos vařený v páře

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (One comment)

  • Eja
    17.5.2017 at 11:19

    Tys mu dala vybrat mezi lupením a vínem??? :-)))Kousek losůska na páře, paničko!!! To bych mohl…

    Krásná fotka a krásné psí batole.

    Recept taky, samozřejmě, fígl losos na chřestu v pařáku je geniální.

  • Váš komentář