Madlenky neboli madeleines

Madeleines de Commercy


MadlenkyDnes zase klasika, tentokrát sladká. Nebudu se tu rozepisovat o Marcelu Proustovi, to je obehraná písnička. Ale madlenky doprovází samosebou také zaručená historka o  jejich vzniku: v roce 1755 měl král Stanislav Leszczynský (ano, ano, polský král, tchán Ludvíka XV, nějakým fíglem získal tehdy na doživotí město Nancy) velkou společnost a uprostřed hostiny se v kuchyni strhla hádka a kuchař seknul se zástěrou a zmizel. Ovšem hostina bez dezertu, to by bylo nemyslitelné! Majordomus se nabídl, že se postará o nápravu a zatímco se hosté bavili zpěvem minstrelů a tak podobně, jednal. Nakonec se hostům servíroval dezert – malé koláčky zajímavého tvaru, navrch zlaté, uvnitř vláčné. Král se ovšem pídil po tvůrci toho zázraku, takže mu přivedli dívenku, která předtím roznášela pití, nyní velmi se zardívající a s rukama od mouky (tak praví legenda!).

Král se ptal: jak se jmenuje tohle mistrovské dílo?
ona na to: nemá jméno, sire, to se tak dělá u nás v Commercy na svátky.
král: a jak se jmenuješ ty?
ona: Madeleine.
král: tak se tedy tyto koláčky budou navěky jmenovat po tobě – Madeleines z Commercy!

A tak se stalo :-).

Už napíšu jen, že madlenky jsou moc dobré, opravdu všichni je mají rádi, můžete si pohrát s příchutěmi, jsou rychle hotové a skoro se nedají zkazit. Tady je recept:

Madlenky

100 g hladké mouky
120 g cukru
70 – 100 g rozpuštěného másla
2 vejce
trochu citrónové kůry nebo mandlového aromatu
1/2 kávové lžičky prášku do pečiva

tentokrát jsem přisypala malou hrstičku čokoládové rýže, kterou se zdobí dorty

Všechny přísady smícháme v misce a necháme 30 minut odpočinout v lednici. Těsto můžeme nechat odpočívat i do druhého dne.

MadlenkyTroubu zahřejeme dostatečně dlouho dopředu na 200°C. Připravíme si formičky na madlenky, lepší jsou ty teflonové, než silikonové, madlenky jsou z nich hezčí a mají lehce křupavou kůrku. Formičky lehce vymažeme máslem.

Do každé formičky dáme lžičkou těsto asi do 3/4 a pečeme cca 10 – 16 minut. Uprostřed madlenek ke konci pečení vyskočí vypouklé bříško. Čím chladnější je těsto, tím větší budete mít bříško! Necháme ve formičkách vychladnout, vyklopíme a jíme většinou hned teplé :-). Nebo si je druhý den ráno namáčíme do kávy nebo čaje.

MadlenkyDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (2 comments)

  • sú vláčne?
    1.12.2020 at 20:40

    krasne su, ja som sa pokusala madlenky robit asi 3x ale stale to nie je to co cakam, moje boli ako obycajna piskota, ale ja chcem dosiahnut take presne ako mate vy vo vnutri, vyzeraju vláčne. Naozaj staci iba zmiesat dohromady suroviny? netreba vajicka s cukrom najprv, potom pridat muku atd.? dakujem

    • Petra
      1.12.2020 at 23:41

      Madlenky ale jsou takové piškotové. A opravdu stačí všechno smíchat dohromady, bez šlehání. Důležité je dát těsto aspoň na hodinu do lednice, pak se při pečení pěkně zvedne bříško. První den jsou svrchu křupavé, vevnitř měkké, druhý den jsou měkké celé, třetí den (když zbydou) jsou tvrdší, ale namočené do čaje nebo kávy skvělé. Tak hodně štěstí při pečení! Petra.

    Váš komentář