Maklouba

slaný rýžový koláč


MakloubaMaklouba, maglouba nebo magluba je oblíbené jídlo na celém Středním východě. Najdete tisíce receptů, které se budou lišit v Libanonu, Sýrii, Jordánsku, Persii… Zjednodušeně řečeno se jedná o vrstvený slaný koláč z rýže nebo pšenice, pečený ve formě a po upečení podávaný vzhůru nohama. Je to můj oblíbený postup, dělám makloubu s masem vařeným, mletým, bez masa, s různými druhy zeleniny, je to prostě geniálně variabilní recept. Dnes vám napíšu recept na makloubu s mletým masem. Tady je:

Maklouba s mletým masem

500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa
2 velké lilky
2 velké brambory
3 cibule
3 velká zralá rajčata
300 g rýže basmati
asi 600 ml vývaru nebo vody
2 kávové lžičky ras-el-hanout
2 tobolky kardamomu
sůl, pepř
slunečnicový olej

mandle, pistácie, různá semínka na ozdobu

Lilky umyjeme, odkrojíme konce a nakrájíme na plátky asi 1 cm silné. Dáme je do síta a prosolíme hrubou solí. Necháme vypotit. Mezitím si připravíme
rýži. Propláchneme ji, namočíme do horké vody, přihodíme tobolky kardamomu a necháme 15 – 20 minut rýži navonět.Maklouba

Brambory oloupeme, nakrájíme na silné plátky, lilky osušíme. Na pánvi rozehřejeme olej a nejdřív opečeme dozlatova plátky brambor, potom plátky lilků. Necháme odsát tuk na papírových ubrouscích.

V kastrolu na trošce oleje orestujeme 2 cibule, nadrobno pokrájené. Přidáme ras-el-hanout, mleté maso, osolíme, opepříme a chvilku opékáme. Zalijeme vývarem a dusíme asi čtvrt hodiny.

Scedíme rýži a vybereme kardamom. Rajčata nakrájíme na plátky. Troubu zahřejeme na 180°C.

Do formy o průměru 24 cm vrstvíme opečené plátky lilku, brambor, rajčat. Maso vybereme z omáčky, navrstvíme na rajčata, poslední vrstva bude rýže. Všechno dobře přitlačíme dlaní, zalijeme omáčkou z dušení masa – tekutina by měla akorát zakrýt rýži, obalíme formu alobalem a pečeme asi 40 minut.

Poslední cibuli nakrájíme na kolečka a osmažíme dokřupava. Upečená maklouba se nechá deset minut odpočinout a vyklopíme na mísu. Ozdobíme opečenou cibulkou, mandlemi, pistáciemi nebo semínky a podáváme s jogurtovou omáčkou, připravenou smícháním bílého jogurtu se solí, trochou olivového oleje, stroužkem česneku a pár lístky pokrájené máty. MakloubaDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář