Mandlový koláč s hruškami

Tarte Bourdaloue


Tarte Bourdaloue hruškyTak už je zase čas na nějakou klasiku! Dnešní recept je sladký. Sladký, sladký, sladký. Pro milovníky mandlí a hrušek neodolatelný. Nebojte se jména, nemá nic společného s jezuitou Louisem Bourdaloue, jmenuje se podle cukrářství v ulici Bourdaloue (ta už se ovšem podle dotyčného nazývá) v Paříži, kde byl tento koláč údajně vytvořen poprvé, někdy koncem devatenáctého století. Klasický recept uvádí, že  povrch koláče má být ozdoben rozdrobenými makronkami nebo podobnými mandlovými sušenkami, ale to jsem vynechala, přidala jsem naopak plátky mandlí. Můžete použít hrušky z kompotu, ale daleko lepší je připravit si je osobně :-), nezabere to moc času. Sirup z vaření hrušek se dá použít na přípravu nějaké další pochoutky. Tady je recept:

Tarte Bourdalou (čteme burdalů)
na formu o průměru 26 cm

3 zralé pevné hrušky, raději kyselejší
250 g cukru
1/2 vanilkového lusku
750 ml vody

Tarte Bourdaloue hruškyHrušky oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jádřinec. Mezitím si svaříme vodu s cukrem a s vanilkovým luskem (lusk podélně rozřízneme, špičkou vyškrábneme zrníčka, rozmícháme je ve vodě a přihodíme i lusk). Do vařícího sirupu ponoříme půlky hrušek a táhneme těsně na hranici varu 10-12 minut. Hrušky vyjmeme a necháme vychladnout.

na těsto:
200 g hladké mouky
100 g másla, pokrájeného na kousky
50 g moučkového cukru
25 g mletých mandlí
40 g rozšlehaných vajec
špetka soli

Ze všech přísad rychle vypracujeme těsto. Můžeme i v robotu. Těsto hned na pomoučeném vále vyválíme na kolo, vyložíme jím koláčovou formu,
dno propícháme vidličkou a dáme do lednice. Lepší je udělat koláč jen s vyšším okrajem, ale nenechávat těsto přes okraj formy, má totiž tendenci
se péct rychleji, než potřebujeme a koláč pak nevypadá tak hezky (viz moje fotky :-).Tarte Bourdaloue hrušky

na mandlový krém:
70 g změklého másla (důležité, máslo opravdu musí být pěkně měkké, aby se lehce rozmázlo, ale určitě ne rozpuštěné)
70 g rozšlehaných vajec
70 g cukru krupice
70 g mletých mandlí
2 polévkové lžíce tmavého rumu (ne tuzemák, to raději nic)
zrníčka z druhé půlky vanilkového lusku

Všechno dobře promícháme gumovou stěrkou, nebo v robotu (nepoužíváme ale šlehací metlu, stačí obyčejná na těsto – v krému nesmí být moc bublinek).

na dokončení:
hrst mandlových plátků

na dokončení po upečení:
lžíce meruňkové marmelády, rozmíchané s lžící horké vodyTarte Bourdaloue hrušky

Troubu předehřejeme na 170°C.

Formu vyndáme z lednice, rozetřeme na ni mandlový krém. Půlky hrušek nakrájíme příčně na plátky a jako by byly vcelku, přeneseme je na mandlový  krém – dobře to jde pomocí nože, kterým nakrájenou půlku hrušky podebereme a přemístíme. Půlky hrušek rozložíme ve formě pravidelně kolem dokola. Místa, která nejsou zakryta hruškami, posypeme plátky mandlí.

Pečeme při 170°C 25 minut. Ještě horký koláč potřeme meruňkovou marmeládou. Podáváme vlažné s ušlehanou smetanou. Tarte Bourdaloue hrušky

 

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář