Masové kuličky s lilkem a olivami


Masové kuličky s lilkemDnes pro vás mám moc zajímavý recept na zdánlivě obyčejné masové kuličky. Ale jen zdánlivě! V těchhle kuličkách je totiž napůl maso, napůl lilek a výsledek je opravdu překvapivý a moc dobrý. Už moc nevím, co k tomu napsat, snad jen, že jsem recept našla na svém oblíbeném webu un dejeneur de soleil a že je původem z Itálie. Tady je:

Masové kuličky s lilkem a olivami

pro 4 strávníky
380 g mletého hovězího (nebo směs hovězí/vepřové)
300 g lilku (1 střední lilek asi)
80 g tvrdšího chleba
15 zelených oliv, nasekaných na kousky
10 lístků bazalky
10 lístků petrželky
3 polévkové lžíce strouhaného parmezánu (nebo jiného kvalitního sýra podle chuti)
1 vejce
kávová lžička oregana
olivový olej
sůl, pepř

Masové kuličky s lilkem2 bílky
polenta

slunečnicový olej na smažení

Lilek omyjeme a nakrájíme na menší kostky. V pánvi si rozehřejeme lžíci oleje, přihodíme kostky lilku, oregano a opékáme ze všech stran dozlatova. Tuhle fázi můžeme přenést i do trouby – lilek rozložíme na plech na papír na pečení, posypeme oreganem, pokapeme olivovým olejem a pečeme na 190°C asi 25 minut. Necháme vychladnout a rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme.

Chléb namočíme do studené vody. V míse smícháme maso, vymačkaný chléb a ostatní ingredience, přidáme rozmačkaný nebo nahrubo rozmixovaný lilek, osolíme, opepříme (můžeme s lilkem rozmixovat i pár sušených rajčat) a navlhčenou rukou děláme kuličky velikosti pingpongového míčku. Směs je hodně vláčná, takže kuličky koulíme jen zlehka. V jednom talíři si rozšleháme bílky, do druhého nasypeme polentu a každou kuličku obalíme nejdřív v bílcích, potom v polentě. Masové kuličky s lilkem

V hlubší pánvi rozehřejeme olej na smažení a opékáme kuličky ze všech stran.

Podáváme horké s rajčaty a olivami, s tzatziki s mátou, s kuskusem, okořeněným harissou… Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář