Masové kuličky v rajčatové omáčce
Ukládám si do mrazáku odřezky, které mi zbydou při krájení panenky na medailonky nebo při přípravě na pečení. A čas od čas se jich nashromáždí tolik, že je pomelu a udělám z nich výborné masové kuličky v rajčatové omáčce, které jíme klasicky se špagetami, ale dobré jsou i jen tak, s bagetou. Maso z panenky je libové a jemné, kuličky mají jinou chuť i konzistenci, než z obyčejného mletého. Také je dělám drobné, aby se se špagetami dobře nabíraly. Můžete ale samozřejmě použít i jiné maso, radím ale, aby bylo libové, aby omáčka nebyla moc tučná. Petrželka se dá kombinovat s bazalkou, nebo úplně vyměnit za bazalku. Tak tady je recept:
Masové kuličky v rajčatové omáčce
pro 4 strávníky
Na kuličky:
300 g libového vepřového masa
velká hrst posekané petrželky
plátek toastového chleba, namočený ve vodě a vymačkaný
1 stroužek česneku
trochu mletého kmína a koriandru
sůl, pepř
olivový olej
Na omáčku:
2 menší cibule nebo šalotky
1 mrkev
400 g konzerva drcených rajčat
hrst pokrájených černých oliv
3 stroužky česneku
špetka mleté papriky a kmína
sůl, pepř
olivový olej
petrželka na posypání
parmezán nebo grana
Maso jemně pomeleme a smícháme dobře s ostatními ingrediencemi. Ze směsi vytvoříme malé kuličky, dost malé, asi jako lískový oříšek.
Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, mrkev oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. V kastrolu nebo velké pánvi rozehřejeme slabou vrstu oleje a opečeme zlehka masové kuličky. Vyjmeme je z pánve, dáme stranou a do pánve přilijeme trochu oleje, na kterém orestujeme cibuli, česnek a mrkev. přisypeme koření, znovu orestujeme a přidáme rajčata a plechovku vypláchneme teplou vodou, kterou přilijeme do pánve také. Rozmícháme, osolíme, opepříme, přihodíme olivy a masové kuličky a dusíme asi 30 minut. Podle potřeby přilijeme trochu vody z vaření špaget, které si vaříme během přípravy omáčky.
Podáváme se špagetami, polité omáčkou, nebo s bagetou, posypané čerstvě strouhaným sýrem a petrželkou.
Dobrou chuť!
Sdílej Štítky
Masové kuličky nikdy nebyly moc můj favorit – z klasického mixu vepř+kráva moc tučné, jen z hovězího trochu suché, ale ze zbytků panenky výborné! Vše dle receptu, jen bez oliv, nějak je v tepelné úpravě nemusím. S bagetkou…skvělé.
Díky za vyzkoušení a jsem ráda, že chutnalo!