Mazanec

nebo také velikonoční bochánek


Mazanec Velikonoce za dveřmi, je třeba začít trénovat na mazanec, nebo jak se někde říká velikonoční bochánek. Těsto dělám, stejně jako na vánočku, podle Viléma Vrabce, jen přidám trochu víc másla. Bez domácí pekárny už si to ale nedovedu představit.

500 g polohrubé mouky
80 g moučkového cukru
120 g másla
ostrouhaná kůra z jednoho citrónu
2 žloutky
půl kávové lžičky soli
3 dkg droždí
1 kávová lžička prášku do pečiva
5 dkg rozinek
3 dkg sekaných mandlí
2 dcl mléka

1 žloutek, rozmíchaný s lžící horké vody a plátkové mandle na posypání

Všechny suroviny (kromě žloutku a mandlí na ozdobu) dáme do mísy domácí pekárny v následujícím pořadí: mléko s rozšlehanými žloutky, měkké máslo, mouka, prosátá se solí a práškem do pečiva a smíchaná s citrónovou kůrou, cukr, navrch rozdrobíme droždí. Zapneme program Příprava těsta. V půlce procesu hnětení přidáme rozinky, předem namočené v rumu nebo čaji, okapané, a mandle. Necháme vykynout. Vypneme pekárnu.

Těsto rozdělíme na dvě části a z každé vytvoříme kulatý bochánek, který necháme na plechu, pokrytém pečicím papírem,  pod utěrkou znovu asi 15 minut kynout. Troubu zahřejeme na 180°C. Vykynuté mazance potřeme žloutkem, nahoře nařízneme nebo nastříhneme do kříže, posypeme mandlemi a pečeme cca 30 minut. Upečení vyzkoušíme špejlí – zapíchneme ji do mazance a když ji vytáhneme suchou, je hotovo. Jsou-li na ní zbytky těsta, pečeme ještě o pár minut déle. Z těsta můžeme uplést i velikonoční věnec, normální cop ze tří pramenů, který dobře spojíme, abychom vytvořili kruh. Pečeme stejně, jako bochánek.Mazanec

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (2 komentáře)

  • wydra
    8.4.2014 at 23:43

    Naposledy jsem ho pekla nekdy pred 30 lety, mozna upecu par malinkatych. Testo na vanocku mam z pocatku minulyho stoleti,ale ja musim mit, aby mi to chutnalo, rozinky max na vzdalenost 1cm od sebe :-) Takze na tvuj mazanec to vidim tak na 3 pytliky rozinek a 1 pytlik mandli. Babicka je sekala na nudlicky, hezky krupou, takze taky tak. Jsem hrozna, vid ? :-)

    • Petra
      10.4.2014 at 7:17

      Ale nejsi :-). Pro mě by tam rozinek mohlo být taky třikrát víc, ale jsem tady s tímhle názorem osamocená. A do štrúdlu je radši nedávám vůbec, nebo jenom do kousku. Jinak je z toho vyšťourají.

    Váš komentář