Medové madlenky

Madeleines au miel


Medové madlenkyMadlenky, nebo madeleines, se vzhledem podobají našim vánočním medvědím prackám nebo pracnám, ale je to cukroví úplně jiné. Jsou to většinou piškotové koláčky s legendární bouličkou (bosse) na břiše. Moje dnešní medové madlenky jsou trochu jiné. Jsou díky medu trochu vlhčí a žádnou bouličku nevytvoří, přesto jsou moc dobré a snadné na přípravu.  Formičky na madlenky se dnes dají pořídit skoro všude, na internetu, v domácích potřebách… Mám raději teflonové formičky, protože v silikonových madlenky nikdy nemají tak hezkou barvu.  V našich formičkách na pracky se madlenky pečou obtížně, protože formičky nejsou na plechu úplně stabilní, takže těsto často vyteče, nebo se zkrátka koláček upeče našišato.

Recept pochází z webu marmiton.fr.

na 24 středních madlenek (forma 3×4 madlenky)

150 g hladké mouky
125 g rozpuštěného másla
3 vejce
130 g cukr krupice
1 rovná polévková lžíce medu
1/2 sáčku prášku do pečiva
nastrouhaná kůra z omytého citrónu
špetička soli
Medové madlenkyTroubu zahřejeme na 180°C. Formičky lehce vymažeme (olejem nebo máslem, ale opravdu jen lehce). Mouku prosijeme s práškem do pečiva a solí. V tomto případě je dobré to udělat, protože pečeme malé koláčky, tak abychom se vyvarovali toho, že nerozmíchaná rebelská skupinka prášku do pečiva udělá někde při pečení nečekanou bouli.

Vejce, med a cukr šleháme, až směs zbělá a zdvojnásobí objem. Přidáváme střídavě mouku a máslo, opatrně mícháme stěrkou, nakonec vmícháme citrónovou kůru. Hned plníme formičky (jen do poloviny, těsto vyběhne) a pečeme 5 – 10 minut, podle velikosti, madlenky musí být pěkně zlaté.

Pokud nespotřebujeme všechno těsto naráz, schováme ho do lednice a pokračujeme ve chvíli, kdy máme volné formičky.

Medové madlenkyDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář