Melounové carpaccio se sušenou šunkou


Melounové carpaccio Prázdniny jsou v polovině a počasí tomu odpovídá.  Pro horké dny se hodí pokrmy lehké, studené, osvěžující a přesně takové je melounové „carpaccio“ se sušenou šunkou. Je to jídlo, které umí udělat dobrou náladu (to je opravdu vyzkoušené :-) ). Meloun si vyberte pevný, bez hnědých skvrn, nejlépe, když si ho můžete sami utrhnout na poli nebo zahradě.  Při jeho loupání mu seřízněte spodní a horní stranu, abyste si ho mohli pevně postavit na prkénko a ostrým nožem okrajujte kůru dokola, jako když loupete pomeranč. Tak dost poučování, tady je recept:

Melounové carpaccio se sušenou šunkou

1 vychlazený meloun charentais nebo cantaloupe, ten s oranžovou dužinou
200 g sušené šunky
1 – 2 mozzarelly
1 zralá pevná meruňka nebo pár malin
pár lístků bazalky
sůl, pepř
olivový olej
malinový ocet
pár kapek citrónu

Melounové carpaccio Meloun omyjeme a ostrým nožem oloupeme kůru. Meloun rozpůlíme, vybereme jádra a meloun nakrájíme na co nejtenčí plátky. Zakápneme citrónem a odložíme do lednice, až do chvíle kdy budeme servírovat. Možná nepoužijeme celý meloun. To, co zbyde, uložíme do mikroténového sáčku. V lednici nám tak vydrží pár dní.

PlátkMelounové carpaccio y melounu rozložíme na talíře, na meloun položíme plátky šunky, překrojené podélně, posypeme meruňkou, nakrájenou na kostičky nebo přidáme maliny, překrojené napůl. Bazalku posekáme nadrobno, posypeme carpaccio. Mozzarellu natrháme na drobné kousky, přidáme na talíře, nakonec osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a malinovým octem. Pokud nemáme po ruce malinový ocet,  použijeme dobré balsamico.

Podáváme s bagetou a dobře vychlazeným růžovým vínem.

Melounové carpaccio Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář