Minipissaladière – cibulové koláčky


Minipissaladière Protože khoresht s rebarborou je sice strašně dobré jídlo, ale vyfotit se nedá hezky, jen z čistě estetických důvodů přidávám dnes ještě jeden recept, aby na vás při otevření Hrnce vykouklo něco pěkného! Pissaladière (pissaladiera v místním nářečí) je specialita z Nice a okolí. Je to cibulový koláč z  chlebového těsta, nebo z těsta na pizzu, ozdobený drobnými olivami a ančovičkami. Název není odvozen od slova „pizza“, jak by bylo lákavé si myslet, ale podle malých solených rybek, které my nahradíme ančovičkami – v nářečí se jim říká „peis salat“ = „pissala“ = poisson salé = solená ryba.

Dnešní verze je jen variací, použila jsem listové těsto a sardelová očka, ale byl to veselý talíř minipissaladière k aperitivu. Ze zbytku těsta a cibule jsem upekla větší koláč. Jak se dělá opravdový pissaladière si povíme někdy příště.

1 balení listového těsta
6 větších cibulí
pár snítek tymiánu
1 bobkový list
pepř, sůl
olivový olej

hrst drobných tmavých oliv (nebo prostě černých oliv)
1 krabička sardelových oček

Minipissaladière Cibuli oloupeme, nakrájíme na proužky, ve větším kastrolu si rozehřejeme olej, vložíme do něj cibuli, tymián, bobkový list, osolíme, opepříme (pořádně, čerstvě mletým pepřem) a pomalu restujeme, až je cibule měkká, ale nezabarvuje se. Stáhneme z ohně a necháme mírně vychladnout.

troubu si zahřejeme na 200°C. Plech vyložíme papírem na pečení.

Z listového těsta vykrájíme kolečka, rozložíme na plech, na každé kolečko navrstvíme trochu cibule, ozdobíme střídavě olivami a očky a dáme péct na cca 12 – 15 minut, až je těsto dozlatova a střapečky cibule začínají hnědnout.

Ze zbylého těsta vyválíme placku, navršíme na ni zbylou cibuli, posypeme olivami a pokud máme, poklademe kousky sardelek (ančoviček) a pečeme  asi 15 – 20  minut.

Jako doplněk se hodí nějaké suché růžové, hodně dobře vychlazené (a taky slunce a dobří strávníci).
Minipissaladière
Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář