Opilý Izidor


Opilý Izidor Dnes vytahuji na světlo jeden z dávných rodinných receptů, který děláme jenom při opravdu vyjímečných příležitostech (a většinou na úpěnlivé přání, protože je velmi pracný). Opilý Izidor má nezaměnitelnou rumovou chuť (nezkoušejte používat jiný rum, než tuzemák, nefunguje to!), ve spojení s čokoládou a ořechy to vyvolává vzpomínky na babiččiny dorty, schované ve špajzu.

Kakaovo-ořechové těsto na podklad:
150 g másla
150 g cukru krupice
4 žloutky
4 bílky
2 kávové lžičky prášku do pečiva
70 g hrubé mouky
120 g mletých vlašských ořechů
1 lžíce kakaa
špetička soli
Opilý Izidor
Troubu rozehřejeme na 180°C.

Máslo s cukrem a žloutky třeme elektrickým šlehačem několik minut, až směs zbělá a ztrojnásobí objem, cukr se musí úplně rozpustit. Přidáme mouku prosátou s kakaem, práškem do pečiva a špetkou soli, mleté ořechy a nakonec zlehka vmícháme tuhý snih ze 4 bílků. Těsto rozetřeme na hluboký plech, vyložený pomaštěným pečícím papírem. Opilý Izidor

Ořechová náplň:
200 g mletých vlašských ořechů
1 vanilkový cukr
80 g cukrumoučky
2 dl rumu

Všechno dobře promícháme v misce a necháme odstát.

Kakaový  máslový krém:
5 žloutků
3 lžíce kakaa
100 g cukru moučky
200 g másla
Opilý Izidor Připravíme si větší kastrol s vařící vodou, do něj na pařák postavíme mísu, do které dáme žloutky, cukr a kakao a elektrickým šlehačem šleháme nad párou do zhoustnutí, krém musí být dost teplý. Trvá to několik minut, nepolevujeme! Necháme  vychladnout, občas promícháme a nakonec vešleháme do 200 g utřeného másla.

Na podklad z ořechového těsta natřeme ořechovou směs s rumem, na ni máslový krém a necháme vychladit v lednici, nejlépe přes noc. Druhý den moučník polijeme polevou, kterou připravíme z 200 g tmavé čokolády, rozpuštěné ve 100 g tuku a  několika lžících smetany a opět necháme ztuhnout. Krájíme horkým nožem na úhledné kostky.

Opilý Izidor Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář