Ořechový chléb


Ořechový chlébOřechová sezóna pokračuje, dnes tímhle krásným chlebem. Je to varianta copánkového chleba, který tady byl nedávno. Pracuje se zase s prefermentovaným těstem a chléb se pokaždé krásně podaří. Raději používám čerstvé droždí, ale i se sušeným se dá dobrat pěkného výsledku. Použila jsem tentokrát jen pšeničnou mouku, světlou a celozrnnou, nějak se mi k ořechům víc hodí. Možná ještě lepší by byla špaldová, žitnou bych pro tentokrát vynechala. Ořechový chléb je vynikající s kozím sýrem nebo s lučinou, s fíky, bazalkou, jemně posolený, pár kapek olivového oleje a čerstvě vyloupané ořechy! Tady je recept:

Ořechový chléb

Na prefermentované těsto:
140 g hladké mouky
15 g čerstvého droždí nebo 2 kávové lžičky sušeného droždí
90 ml vody
6 g soli

Na těsto:
450 g hladké pšeničné mouky
75 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
8 g čerstvého droždí nebo 1 kávová lžička sušeného droždí
6 g soli
325 ml vody
2 lžičky medu
všechno prefermentované těsto (250 g)
40 až 50 ml vody pro dokončení těsta
2 hrsti vyloupaných, nahrubo pokrájených vlašských ořechů

Den předem si připravíme prefermentované těsto. Smícháme všechny přísady a v robotu s hnětacím hákem necháme propracovávat deset minut. Těsto je mírně lepivé, lesklé a hladké.  Utvoříme z něj kouli, přesuneme do misky vytřené olejem, přetáhneme fólií a necháme přes noc v lednici.Ořechový chléb

Druhý den do mísy robotu nasypeme mouku, droždí a sůl (pokud použijeme čerstvé droždí, rozpustíme ho v troše vlažné vody, nebo rozdrobíme přímo do mouky), přilijeme 325 ml vody s medem a prefermentované těsto. Hněteme asi 5 minut, až těsto vytvoří kouli kolem hnětacího háku. Potom postupně přiléváme zbylou vodu, hněteme stále, až se voda úplně vstřebá, pleská to o stěny, ale to je v pořádku, těsto je najednou měkčí a elastické, pořád mírně lepivé na povrchu. Pokračujeme asi 12 minut, aby se v těstě spustily všechny potřebné procesy – už nepřidáváme žádnou další mouku! Před koncem hnětení těsta přidáme ořechy, necháme je zapracovat, aby byly rovnoměrně rozmístěny. Přemístíme těsto do naolejované misky a překryté fólií a utěrkou necháme na teplém místě – například v troubě se zapnutým osvětlením – 1 a půl hodiny kynout. Pokud kyne těsto moc rychle, v polovině ho opatrně přesuneme na pomoučenou pracovní plochu a několikrát přeložíme přes sebe vždy na polovinu. Pak z něj zase uděláme bochánek a vrátíme do mísy kynout.

Po vykynutí opatrně přemístíme těsto na mírně pomoučenou pracovní plochu. Rozdělíme ho na dvě poloviny, z každé vytvoříme hezký bochníček. Snažíme se pracovat tak, aby z těsta zbytečně neodcházel vzduch. Přeložíme chleby na plech, vyložený papírem na pečení a vysypaný moukou, pomoučíme je na povrchu, potom uděláme pár zářezů ostrým nožem a necháme ještě hodinu kynout pod utěrkou.

Mezitím si zahřejeme troubu na 240°C. Vsuneme plech do trouby a na dno trouby chrstneme malou sklenku vody. Hned zavřeme dvířka.Po deseti minutách troubu ztlumíme na 210°C, chrstnutí vody ještě jednou zopakujeme a pečeme chleby ještě 30 minut. Kůrka musí být pěkně zlatohnědá a při poklepu znít dutě. Necháme úplně vychladnout na mřížce a teprve potom krájíme. Ořechový chléb

 

Dobrou chuť!

 

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (2 komentáře)

  • Anonym
    4.10.2017 at 20:37

    Chleba vypadá úžasně.Kdy se do těsta přidávají ořechy?UŽ pri mísení testa nebo pred konecnym kynutim,prozradite? Děkuji za inspiraci Hana

    • Petra
      4.10.2017 at 23:15

      Omlouvám se za nejasnost, už jsem to opravila. Ořechy přidáme těsně před koncem hnětení těsta, aby se nerozbily, ale aby se zároveň pěkně rozmístily všude. Těsto můžeme ještě před přemístěním do mísy chvilku zpracovat rukama na pomoučené pracovní ploše, vytvořit kouli, kterou pak dáme do mísy. Ať se podaří!

    Váš komentář