Palačinkový dort
Dnešní recept není pro netrpělivé, to hlásím dopředu. Nebo tedy spíš není pro lidi, kteří nedisponují buď božskou trpělivostí nebo dokonalou pánví na pečení palačinek. Ale pokud trpěliví budete, výsledek vás odmění. Palačinkový dort (nebo spíš lívancový?) je záležitost nanejvýš prostá, ale navzdory tomu dokonale chutná. Je to nadýchané, je to akorát sladké, nepotřebuje to žádná vylepšení, žádnou šlehačku, zmrzlinu nebo ovoce. Zvláštní věc. Jen je s tím trochu práce :-). Ale stojí to za vyzkoušení. Tady je recept:
pro ca 8 strávníků
Palačinkový dort
500 ml mléka
80 g cukru
6 vajec
100 g másla
4 polévkové lžíce mouky
špetka soli
moučkový a vanilkový cukr
olej na smažení palačinek
Mléko zahřejeme s máslem, až se máslo rozpustí. Necháme zchladnout. Moučkový cukr smícháme s vanilkovým cukrem.
V míse smícháme 6 žloutků, mouku a cukr. Mícháme, až získáme hladkou hmotu. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. Zchladlé mléko nalijeme tenkým praménkem do směsi žloutků a mouky a rozmícháme. Opatrně do směsi vmícháme sníh. Nemícháme nijak pečlivě, necháme pokud možno co nejvíc sněhových hrudek, palačinky pak budou nadýchanější.
Na palačinkové pánvi rozehřejeme trochu oleje. Nalijeme naběračku těsta a smažíme pomalu palačinku. Pozo, jen po jedné straně! Upečenou palačinku přesuneme na talíř a pocukrujeme vanilkovým cukrem. Pokračujeme ve smažení palačinek, pokaždé upečeneou palačinku přesuneme na komínek už upečených palačinek a pocukrujeme. Poslední palačinku na dort umístíme opečenou stranou navrch. Necháme vychladnout a krájíme na dílky jako dort.
Dobrou chuť!
Sdílej Štítky
Ach jo, všechny tři komentáře jsem já trubka odeslala jako anonym…omlouvám se.
Netřeba se omlouvat, stejně jsem tě poznala :-). Palačinky samosebou každý může udělat, jak mu libo, důležité je je péct jen z jedné strany. A co se týče náplně, je to opravdu dobré takhle prosté, ale je možné i experimentovat. Děkuji za komentář!
Fígl receptu je mi jasný – neopečená strana nasákne vanilkový cukr a chuť té opečené strany…
Ale – je tam ten olej nějak zásadní? Když potřu kvalitní pánev trochou másla nebo ghí…? Já palačinky na oleji nikdy nedělám.
Fantazie pracuje – dovedu si představit zimní variaci s trošičkou skořicového místo vanilkového cukru a k tomu čerstvý ještě vlažný jablkovohruškový kořeněný kompot…nebe v ústech…