Palačinky s hruškou a karamelem


Palačinky s hruškou a karamelemAť to máme pestré, dnes tedy něco sladkého a sezónního. Palačinky s hruškou a karamelem. Nic duchaplného  mě nenapadá, tak tady je recept:

Palačinky s hruškou a karamelem

Na palačinky:
250 ml mléka
1 vejce
1 polévková lžíce cukru
špetka soli
asi 125 g hladké mouky
olej na smažení

2 pevné zralé hrušky
polévková lžíce třtinového cukru
šťáva z půlky citrónu
špetka skořice
pláteček másla

na karamelovou omáčku:
100 g cukru
30 g másla (slané, nebo nesolené a pěkná špetka soli)
1 dcl smetany

na ozdobu plátky mandlí, opražené nasucho na pánvi

Z cukru a lžíce vody uděláme karamel: cukr dáme do kastrůlku s pár lžicemi vody, nejlepší je, když kastrůlek má světlé dno, abychom dobře viděli, jak se karamel zabarvuje. Nehodí se teflonové nádobí, roztavený cukr má teplotu kolem 170°C. Necháme cukr bez míchání zahřívat. Opravdu vůbec nemícháme, jen pečlivě dohlížíme, neodskočíme si ani nalít skleničku vína, ani utrhnout plevel před oknem a už vůbec se nejdeme podívat na maily! Když karamel začne hnědnout, zastavíme var lžící vody (pozor, prská!!!), mimo oheň vmícháme studené slané máslo, pokrájené na kousky, rozmícháme, přidáme smetanu a necháme znovu trochu prohřát. Nikdy nedáváme nejdřív smetanu, karamel by se nám srazil do jednoho velkého cukrového cucku a museli bychom dlouze vařit, abychom ho rozpustili. Takže nejdřív máslo… Přelijeme do omáčníku a dáme do chladna trochu ztuhnout.

Hrušky oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na drobné kousky. Na pánvi zahřejeme máslo, přidáme hrušky, cukr, skořici a citrónovou šťávu a mícháme a opékáme, až kousky hrušek změknou a lehce se zabarví dozlatova. Odstavíme.

Na palačinkové těsto rozšleháme všechny přísady dohladka a necháme chvilku odpočinout. Na pánvičce rozpálíme malé množství oleje a smažíme palačinky. Horké palačinky naskládáme na talíře, poklademe hruškami, polijeme karamelovou omáčkou, posypeme mandlemi a podáváme teplé.

Palačinky s hruškou a karamelemDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář