Palačinky s pomerančovým karamelem


Palačinky s pomerančovým karamelemDnes úplně jednoduchý recept. Jednoduchý na výrobu, ale rafinovaný v chuti. Palačinky s pomerančovým karamelem, naše oblíbená domácí klasika.

 

 

Na palačinky:
250 ml mléka
1 vejce
1 polévková lžíce cukru
špetka soli
asi 125 g hladké mouky
olej na smažení

Na pomerančový karamel:
120 g cukru krupice
4 lžíce vody
šťáva ze dvou pomerančů (nebo ekvivalent, cca 150 ml pomerančového džusu)
50 g slaného másla

z pomerančů (čím víc, tím líp) vykrájená „filátka“, dužina bez bílých blanek – nebo můžeme použít i dílky mandarinky, ty nemusíme loupat

Cukr a vodu dáme do kastrůlku a uděláme karamel. Během procesu nemícháme! Mezitím si trochu zahřejeme pomerančovou šťávu. Když je karamel pěkně zlatý, odstavíme ho a vlijeme do něj lžíci studené vody (aby se zastavil proces karamelizace), vmícháme máslo, pokrájené na kousky a potom šťávu. Rozmícháme na mírném plameni a máme omáčku hotovou. Je-li  moc řídká, necháme trochu povařit do zhoustnutí. Do teplé zamícháme filátka pomerančové dužiny.

Na palačinkové těsto rozšleháme všechny přísady dohladka a necháme chvilku odpočinout. Na pánvičce rozpálíme malé množství oleje a smažíme palačinky. Horké palačinky naskládáme na talíře, polijeme karamelovou omáčkou a ozdobíme dílky pomeranče.

Palačinky s pomerančovým karamelemDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (4 komentáře)

  • Eja
    29.11.2014 at 9:22

    To s Tebou souhlasím, ale to suflé nebylo čokoládové, ale vanilkové s trochou Gran Marnier. Lehce vymazaná pánvička vysypaná moučkovým cukrem, na to hmota na suflé, na sporáku cca 3 minutky, pak posypat moučkovým cukrem a na chvíli pod gril. Vypadalo to úžasně – takový hebký polštářek na té palačince, bohužel jsem neviděla začátek.

  • Eja
    28.11.2014 at 14:52

    Jo. Byla jsem líná jít pro slané máslo, tak jsem lehoučce přisolila. Mooc dobré. Snídaňosvačina :-)K tomu jsem se dívala, jak v TV Paprika šéfkuchař na takovouhle palačinku vymáchanou v pomerančovém karamelu posadil lehoučké suflé s karamelovou krustičkou zespoda na pánvi a shora pod grilem.

    • Petra
      28.11.2014 at 23:38

      To jsem ráda, že ti chutnalo! Ale s čokoládou už by mi to připadalo moc, mám ráda tu (sice trochu sofistikovanou) jednoduchost :- ).

  • Eja
    27.11.2014 at 21:43

    Tak to slané máslo mne dostalo. Já karamel v ničem a na ničem odjakživa nee, ale snad změním názor a tohle vyzkouším. Trochu slaná a hodně pomerančová chuť by mi ten karamel mohly přiblížit. Fotka je k sežrání :-)

  • Váš komentář