Pan Bagnat


Pan BagnatPan Bagnat (čteno pan baňat) na jihu Francie, speciálně v Nice, potkáte na každém rohu. Je to sendvič z typického kulatého bochníčku (čeština nám nabízí hříčku – bochníček je pěkně baňatý) světlého chleba, obložený syrovou zeleninou a kousky tuňáka a někdy i sardelek, takový salát Niçoise v chlebu. Název ve zdejším dialektu značí „namočený chléb“, ve starých venkovských receptech chléb před obložením namáčeli lehce ve vodě, dnes se koupe spíš v olivovém oleji. Já jsem se inspirovala receptem loňské výherkyně soutěže o nejlepší Pan Bagnat, kterou pořádal deník Nice Matin, ta chleba potírá ještě rozkrojeným rajčetem.

Sendviče je možné připravit předem, zabalit do fólie a nechat klidně do druhého dne čekat na svou příležitost, náplň se rozleží a studený sendvič se skleničkou bílého vína je skvělý letní oběd.

Na jeden sendvič:

Pan bagnat1 bochníček chleba na pan bagnat
4 tenké plátky rajčete
4 tenké plátky okurky
4 tenké plátky papriky
4 tenké plátky vejce, uvařeného natvrdo
ředkvička pokrájená na plátky
tenké plátky nové cibule, nejlépe červené
černé olivy
pokrájená čerstvá bazalka
pár kousků okapaného tuńáka z konzervy
2 sardelky (můžete vynechat)
sůl, pepř
olivový olej

můžete přidat i řapíkatý celer a mladé boby (ty se u nás ale těžko seženou)

stroužek česneku na potření

Pan BagnatChléb rozkrojíme, ale nedokrojíme až do konce. Střídku trochu vybereme, aby se nám tam vešla všechna náplň. Potřeme řezné plochy stroužkem česneku, pak zbytkem rajčete, ze kterého jsme krájeli plátky – pořádně ho do střídky vymačkáme. Polijeme bohatě olivovým olejem a skladáme na sebe jednotlivé vrstvy. asi v polovině osolíme (opatrně, tuňák bývá slaný sám o sobě), opepříme. Nakonec náplň ještě jednou pokapeme olejem a sendvič přiklopíme a přimáčkneme.

Nejí se to zrovna pohodlně, ale je to moc dobré! Dobrou chuť!Pan Bagnat

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář