Chléb na Pan Bagnat

speciální chléb z Nice


Dnes budou recepty dva, protože jeden bez druhého nemůže být – jako první přijde na řadu recept na speciální bílý chléb ve tvaru bochníčku, ze kterého se na jihu Francie dělají skvělé sendviče s pro Čechy legračním jménem Pan Bagnat (čteno pan baňat). O sendviči pojednám až u receptu na sendvič, teď napíšu jen postup pečení chleba pro základ. Bochánku se říká faluche, zřejmě podle tvaru, který připomíná typickou pokrývku hlavy, ale mně se vždycky povedou spíš kulaté kousky. Na chuť to ale nemá vliv :-).Pan Bagnat Nebylo snadné najít recept, ale nakonec jsem ten nejpodobnější našla tady.

600 g polohrubé mouky
20 g čerstvého droždí
300 – 320 ml vody
2 cl olivového oleje
2 kávové lžičky soli
10 g sušeného mléka (kdybyste neměli, dejte trochu mléka místo trochy vody)
2 kávové lžičky cukru

Všechny přísady dáme do domácí pekárny v pořadí voda, olej, mouka se solí, sušené mléko, cukr, droždí a necháme si vypracovat těsto.

Pokud budete těsto tvořit ručně, tradičně si prosijete mouku do mísy, přidáte cukr, sušené mléko a vykynutý kvásek. Přidáváte pomalu vodu a olej a vypracováváte těsto, až se nelepí a je pružné a nechtáe kynout na teplém místě asi hodinu a půl.

Po vykynutí z těsta utvoříme šest až deset kousků, ze kterých uděláme kulaté bochánky a necháme znovu na plechu, pokrytém pečícím papírem,  asi 30 minut kynout.

Troubu zahřejeme na 200°C.

Pak bochánky zploštíme dlaní (hodně vyběhnou, takže je na plechu rozmístěte dost daleko od sebe, aby se vám neslepily), potřeme povrch  osolenou vodou, poprášíme hladkou moukou a podle fantazie uděláme na povrchu mělké zářezy špičkou nože – ne moc hluboké, aby se chleby nerozšklebily, jako se to posledně stalo mně, jsou tam spíš jen na ozdobu. Pečeme 20 minut. Upečení ověřím poklepem nehtem na vršek chleba, zní-li dutě, je hotovo.

Necháme vychladnout na mřížce, aby se bochánky zespodu nezapařily a po hodině jsou připravené k použití.

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář