Panenka plněná chilli a chorizem


Panenka plněná chilli a chorizemTen název jsem trochu odbyla, já vím. Panenka je plněná jalapeño papričkami, ale pokud je nemáte po ruce, poslouží i sušené chilli, dokonce by to mohlo přinést jídlu jiný, zajímavý rozměr. Ale kombinace choriza s čerstvými papričkami je skvělá.

Panenka plněná chilli a chorizem

pro 4 strávníky

1 vepřová panenka cca 700 g
2-3 zelené jalapeño papričky
chorizo, nakrájené na tenké plátky, pikantní tak, jak máte rádi
sůl, pepř, olej

400 g malých brambor
300 g cuket, co nejmenších
2 zralá tvrdá rajčata
1 cibule
2 stroužky česneku
1 kávová lžička semínek koriandru
sůl, pepř, olivový olejPanenka plněná chilli a chorizem

hrst nasekaného čerstvého koriandru
hrst zelené natě cibulky

Panenku očistíme, osolíme, dobře opepříme, potřeme olejem a necháme odležet.

Mezitím si uvaříme brambůrky do poloměkka, asi 15 minut, slijeme a necháme trochu vychladnout. Malé cuketky omyjeme, nakrájíme na menší špalíky, orestujeme na pánvi s trochou oleje a semínky koriandru. Rajčata zbavíme semínek a nakrájíme na osminky. Cibuli a česnek nakrájíme na plátky.

Troubu zahřejeme na 200°C.

Do zapékací misky dáme oloupané brambůrky, překrojené napůl, přidáme orestovanou cuketu, pokrájený česnek a cibuli, osolíme, opepříme, pořádně pokapeme olivovým olejem a dáme do trouby péct asi na 20 minut. Občas promícháme.

Panenka plněná chilli a chorizemMezitím rozřízneme panenku podélně, osolíme vnitřek a naplníme proužky zelených papriček a chorizem. Pevně svážeme provázkem a prudce opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji. Opečenou panenku položíme na směs brambor a zeleniny, obložíme rajčaty a pečeme ještě asi 15 minut. Maso poté vyjmeme, zabalíme na deset minut do alobalu a necháme odpočinout. Zeleninu můžeme nechat v teplé, už vypnuté troubě, aby nevystydla. Panenku potom zbavíme provázku, nakrájíme na plátky, do zeleniny zamícháme čerstvý koriandr a nať cibulky a podáváme horké, teplé, vlažné, studené… Dobře se k tomu hodí lehké mladé červené víno, vychlazené tak na 12°C. Panenka plněná chilli a chorizem

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (5 komentářů)

  • Tom z Hradce(Králové)
    23.9.2016 at 19:26

    Ahoj,ahoj,Petro,no to je ale receptík.Hned jsem na tento tvůj speciální žrasoň dostal chuť.Jen tak dál a pozdravuj doma.

    • Petra
      23.9.2016 at 22:03

      Žrasoň :-))), to jsem v životě neslyšela :-). Díky, díky. Budu pokračovat v nastaveném kurzu!

  • Eja
    9.9.2016 at 21:07

    Mimochodem – nenapadlo Tě přihlásit se do Master Chef Česko?

    • Petra
      9.9.2016 at 21:59

      Děkuju, Ejo, za tu chválu. Píšu to tak, jak to dělám, právě aby se to pokud možno všem povedlo. Ale do žádné soutěže bych se nikdy nepřihlásila, na to nemám náturu :-).

  • Eja
    9.9.2016 at 21:05

    Já mám na Tvých receptech ráda ty detaily…zatažení masa do alobalu a odpočinek… Pokud někdo maso vytáhne a rovnou začne krájet, tak to může rovnou vyhodit.
    Krásný recept. Díky.

  • Váš komentář