Panna cotta s verbenou a malinami


Panna cottaPanna cotta je hodně provařený dezert. Ale stejně jako mozzarella s rajčaty se nikdy neomrzí. I v kuchyni většinou platí, že v jednoduchosti je krása. Naše dnešní panna cotta ale není obyčejná, nýbrž zcela neobyčejná. Voní totiž po citrónu, a to díky kouzelné bylince jménem verbena citrónová neboli aloisie. Je to subtilní květina s úzkými světlezelenými lístky a voní super citrónově. Používá se do kompotů, džemů, na ochucení dezertů, vaří se z ní čaj (a dobře se po něm spí!). Až ji někde potkáte, pořiďte si ji! Místo malin, které jsem použila já, můžete klidně použít jahody, meruňky nebo broskve (ty pochopitelně oloupete). Tak tady je recept:

Panna cotta s verbenou a malinami

400 ml smetany na šlehání
100 ml mléka
60 g cukru
6 g želatiny (cca 3 plátky)
hrstička lístků verbeny

300 g malin
pár lžic cukru

Panna cottaŽelatinu namočíme do větší misky se studenou vodou. Smetanu s mlékem a cukrem svaříme. Stáhneme z ohně, vmícháme do smetany vymačkanou želatinu a všechnu verbenu a necháme pod pokličkou asi deset minut louhovat. Po deseti minutách zamícháme, přecedíme a nalijeme do připravených skleniček. Dáme ztuhnout do lednice.

Maliny v kastrůlku zasypeme cukrem podle chuti, tak dvě lžíce myslím stačí. Svaříme, rozmixujeme ponorným mixérem a přecedíme přes jemné sítko. Komu nevadí zrníčka, může cezení vynechat, ale panna cotta je tak jemná, že si přecezené maliny (neboli malinový coulis) zaslouží.

Když je panna cotta dostatečně ztuhlá, nalijeme do každé skleničky trochu malinové omáčky a dáme znovu vychladit. Panna cotta

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář